Cărți misterioase ale căror mesaje n-au fost descifrate niciodată

Majoritatea cărților sunt scrise în așa fel încât să poată fi ușor de citit și înțeles. Altele, în schimb, rămân un mister inclusiv pentru cei mai culți dintre noi. Unele cărți misterioase au rămas nedescifrate fie pentru că așa au vrut autorii lor, fie pentru că au fost scrise în limbi demult uitate.

Cinci cărți misterioase pe care vi le prezentăm le-au dat mari bătăi de cap cercetătorilor și traducătorilor. Ele sunt fie texte religioase obscure, fie cărți despre magie sau coduri de neînțeles.

– o carte dintr-o altă lume

Carti misterioase - Codex Seraphinianus

Scris între 1976 și 1978 de italianul Luigi Serafini, Codex Seraphinianus este o operă pe care autorul n-a vrut-o înțeleasă. Din câte se pare, cartea este o enciclopedie despre o planetă imaginară. Ea conține inclusiv hărți și desene ale faunei și florei de pe respectiva planetă.

Și mai interesant este că Serafini a scris cartea în limba acestei lumi ipotetice. Întreaga operă este scrisă într-un alfabet ciudat. În ciuda eforturilor traducătorilor, enigmaticul text n-a fost descifrat până acum.

Dat fiind că textul e indescifrabil, Codexul rămâne celebru pentru desenele lui Serafini, care sunt de un suprarealism angoasant. Un astfel de desen reprezintă un fruct care pare să sângereze, iar altul înfățișează pești sub formă de farfurii zburătoare.

Au existat numeroase speculații despre ce ar putea fi Codex Seraphinianus. Deoarece autorul a refuzat să dezvăluie sensul acestei cărți misterioase, ea rămâne subiectul a numeroase teorii.

– Cartea lui Soyga

Carti misterioase - Cartea lui Soyga

Evul Mediu a fost o perioadă propice pentru cărți misterioase. Totuși, niciuna nu întrece Cartea lui Soyga. Manuscrisul este un tratat despre magie și paranormal, care conține pasaje netraduse  încă. Cartea este asociată cu John Dee, un gânditor celebru al erei elisabetane, cunoscut pentru legătura sa cu ocultul.

În anii 1500, se spunea că Dee deține singura copie a manuscrisului și că a devenit obsedat de descifrarea ei. Dee se preocupa în special de tabelele criptate, despre care credea că sunt cheia unor cunoștințe ezoterice de mare însemnătate.

Carti misterioase - John Dee

Traducerea lor nu era, însă, o sarcină ușoară, deoarece autorul manuscrisului criptase bine textul. Pentru a decodifica aceste tabele, Dee a cerut ajutorul unui medium celebru, Edward Kelley.

Din păcate, Dee nu a reușit să deslușească misterele Cărții lui Soyga înainte de a muri. Mai mult, deși s-a crezut că a dispărut, două copii ale cărții au fost redescoperite în 1994, în Anglia. De atunci, cercetătorii o studiază intens, dar nu au reușit să îi descopere adevărata semnificație.

– Codex Rohonczi

Carti misterioase - Codex Rohonczi

Un document care s-a dovedit imposibil de tradus este Codex Rohonczi. Manuscrisul este vechi de câteva sute de ani și a fost descoperit în Ungaria în anii 1700. Codexul are 448 de pagini și este scris într-o limbă total necunoscută.

Unii cercetători au susținut că ar putea fi vorba de o formă incipientă de maghiară. Alții cred că volumul este scris într-un dialect hindi. Totuși, studiile au relevat că limba acestei cărți misterioase nu are niciuna dintre caracteristicile majore ale celor două limbi.

Mai fascinant este că alfabeltul limbii din Codex Rohonczi conține cele mai multe caractere din lume, după chineză. Volumul are și 87 de ilustrații, de la peisaje până la conflicte militare. Unele dintre ele folosesc simboluri religioase caracteristice mai multor credințe, precum creștinismul, hinduismul și islamul.

Au existat mai multe traduceri parțiale ale Codex Rohonczi, fiecare unică în felul ei. Cercetătorii au susținut, pe rând, că este vorba de un text religios, o istorie a valahilor sau o farsă a unui faimos falsificator, Samuel Literati Nemes.

– Rongorongo

Carti misterioase - Rongorongo

Deși nu face parte dintr-o carte propriu-zisă, acest sistem de scriere refuză și acum să se lase descifrat. Rongorongo este un sistem indescifrabil de pictograme, care își au originea în Insula Paștelui.

Există puține exemple ale acestei scrieri, printre care câteva sculpturi în piatră și tablete de lemn. Ele continuă să fie cel mai mare mister neelucidat al lingvisticii. Izolarea în care a trăit civilizația de pe Insula Paștelui înseamnă că Rongorongo a fost dezvoltat fără influența altor limbi.

Textele Rongorongo sunt scrise alternativ, de la stânga la dreapta și de la dreapta la stânga. Deși intens studiat, oamenii de știință n-au reușit să traducă vreo propoziție din Rongorongo. Totuși, ei au reușit să identifice o serie de date calendaristice, dar și informații legate de descendențe genealogice.

 -Manuscrisul lui Voynich

Carti misterioase - Manuscrisul Voynich

Manuscrisul lui Voynich este cu siguranță cel mai misterios manuscris din lume. Este o carte plină de desene şi înscrisuri, care i-a uimit pe toți criptografii care au încercat s-o decodifice.

Se crede că lucrarea a fost realizată în secolul al XV-lea, dar autorul şi limbajul în care a fost redactată rămân necunoscute. De-a lungul anilor, manuscrisul a fost studiat de o mulţime de criptografi profesionişti şi amatori, inclusiv de spărgători de coduri americani şi britanici.

Nimeni nu a reuşit, însă, să descifreze ce vrea să spună manuscrisul lui Voynich. În 2009, cercetătorii de la Universitatea din Arizona au datat hârtia manuscrisului cu Carbon 14, rezultatele arătând că lucrarea a fost creată între 1404 şi 1438.


sursa: ro.wikipedia.org, google-incredibilia.ro (preluare)
Reclame

Despre CRYSTAL

Lasă lumea să se desfășoare în fața ochilor tăi fără să încerci mereu să o înțelegi. Lasă relațiile să decurgă firesc, de vreme ce toate lucrurile se așază într-o ordine divină. Nu te strădui din răsputeri să înfăptuiești un lucru – pur și simplu lasă lucrurile să evolueze de la sine. Nu te obosi permanent să înțelegi oamenii. Când așteptările tale au fost înșelate, așa trebuia să se întâmple. Transformă-te într-un observator foarte fin, judecă mai puțin, ascultă mai mult. Acordă-ți timp pentru a-ți deschide mintea în fața fascinantului mister și a incertitudinii pe care cu toții o resimțim.
Acest articol a fost publicat în MISTERE, Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s