Adevarul din spatelele unui record al României în Europa…

România înregistra o creștere economică de 5,7% în primul trimestru din 2017, aceasta fiind cea mai mare creștere economică din UE. Tot în primele trei luni ale anului exporturile FOB au avut o creștere semnificativă. Președintele ANEIR, Mihai Ionescu, ne-a declarat că nu urmează o perioadă roz pentru țara noastră.

Exporturile de mărfuri româneşti au crescut în primul trimestru cu 11,5%, până la 15,46 miliarde euro, ritm sub cel al importurilor, evoluţie care a deteriorat deficitul comercial.

”Pe primele trei luni am avut o creștere mare de 11,5%, respectiv 13,6% în luna ianuarie, 5,3% în luna februarie și 15,9% în martie. În luna aprilie a scăzut ritmul la 1,5%. Asta înseamnă că a fost o creștere care nu reflectează dezvoltarea economică, s-a bazat pe stocuri acumulate și în luna aprilie, când bună parte din stocuri s-au epuizat, inclusiv cele agricole nu am mai avut o asemenea creștere. Mai mult, datele pe luna mai și iunie pe care le deținem pentru exporturi extracomunitare ne indică că nu va fi o situație foarte roz. În primă decadă din luna iunie avem o scădere a exporturilor în zona extracomunitară de 36,7%. Reducere de 36,7% ceea ce ne face să credem că prognoza pe anul acesta de 7,3% de creștere a exporturilor nu este sustenabilă din punctul nostru de vedere după măsurile care sunt acum în funcțiune pentru sprijinirea exporturilor.”, ne-a dezvăluit președintele ANEIR Mihai Ionescu.

În urma acestei evoluţii, deficitul comercial al României a fost în primul trimestru de 2,3 miliarde euro, în creştere cu 18,5% faţă de nivelul înregistrat în primele trei luni ale anului trecut.

Președintele ANEIR consideră că recentele întâmplări care au loc pe scena politică și care sunt în desfășurare nu afectează exporturile, ci doar cursul de schimb.

”În afara cursului de schimb care este mai sensibil la stări emoționale și am avut o singură zi de devalorizare a monedei naționale, în rest cursul de schimb s-a comportat normal, într-o marjă de variație cu care ne-am obișnuit.”, ne-a mai spus acesta.

Efectul devalorizării monedei naționale asupra exporturilor

”Devalorizarea monedei naționale sprijină exportatorii, dar nu ne dorim creștere artificială ale cursului pe emoții, fiindcă se desumflă imediat aceste bule de creștere și afectează comportamentul exportatorilor.”, ne-a explicat președintele ANEIR.

Mihai Ionescu consideră că nu putem vorbi de o aterizare forțată a economiei românești însă este posibil ca ”acest avânt, aceste recorduri europene pe care le-am înregistrat atât la PIB cât și la export și la alți indicatori să nu reziste în perioada următoare și să avem ritmuri mai modeste de creștere.”

sursa:dcnews.ro
Reclame

Despre CRYSTAL

Lasă lumea să se desfășoare în fața ochilor tăi fără să încerci mereu să o înțelegi. Lasă relațiile să decurgă firesc, de vreme ce toate lucrurile se așază într-o ordine divină. Nu te strădui din răsputeri să înfăptuiești un lucru – pur și simplu lasă lucrurile să evolueze de la sine. Nu te obosi permanent să înțelegi oamenii. Când așteptările tale au fost înșelate, așa trebuia să se întâmple. Transformă-te într-un observator foarte fin, judecă mai puțin, ascultă mai mult. Acordă-ți timp pentru a-ți deschide mintea în fața fascinantului mister și a incertitudinii pe care cu toții o resimțim.
Acest articol a fost publicat în ECONOMIE, STIRI SI INFORMATII, Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s