Gobekli Tepe, unul din misterele lumii…

Din când în când  o nouă descoperire ne face să regândim cea ce credeam despre umanitate şi cum am ajuns acolo unde suntem astăzi.

Mistere ale lumii - Gobekli TepeAcest şantier arheologic distruge înţelegerea noastră despre cum sa dezvoltat civilizaţia umană.

Göbekli Tepe din Turcia este cu siguranţă o astfel de descoperire. Obiectul arheologic este situat sus pe creasta unui munte şi este compus din mai mult de 200 de stâlpi, fiecare cu o înălţime de până la 20 metri, cu o greutate de până la 20 de tone şi aranjate aproximativ în 20 de cercuri.

Mulţi dintre piloni au animale de pradă gravate pe ele. Şi nimic din toate acestea nu ar fi de mirare, dacă ar fi fost construiţi, să spunem în anul 2000 î.Hr. Dar, Gobekli Tepe a fost construit cu mai mult de 13 000 de ani în urmă, cu 8000 de ani înaintea Stonehenge-ului.

Existenţa acestui sanctuar neolitic  schimbă complet punctul de vedere convenţional cu privire la creşterea  civilizaţiei umane. Ideia unui monument religios construit de vânători-culegători contrazice cunoştinţelor noastre, atât despre monumentele religioase ,cât şi despre acest  tip de comunitate.

Înainte de descoperirea acestui site arheologic, se credea că oamenii din acea perioadă nu aveau sisteme simbolice complexe, ierarhii sociale şi nu exista diviziunea muncii – trei premise care le credem necesare pentru construcţia unui templu masiv de 22 de acri. De altfel, religia se presupune că a apărut abia după agricultură, astfel producând relaţii sociale ierarhice.

Image result for gobekli tepeRezultatele de la Göbekli Tepe totuşi sugerează că am putea avea o istorie exact opusă – poate că a apărut necesitatea de a construi în primul rând un loc sacru, care ar fi adus vânătorii-culegători la încercarea să se organizeze ei însăşi ca forţă de muncă şi să se stabilească într-un singur loc. Astfel a-şi asigura o aprovizionare cu hrană stabilă şi în cele din urmă să iventeze agricultura.

Dar existenţa acestui sanctuar ridică mai multe întrebări decât răspunsuri. Cum a reuşit un om nomad din neolitic să organizeze forţa de muncă pentru a finaliza acest acest obiect? De ce a fost construit?
Cum sa anticipat aşa structuri similare, apărute abia peste o mie de ani?

Excavarea pe şantier a început în 1996, şi cea mai mare parte rămâne să fie descoperită, dar deocamdată aceste întrebări rămân fără răspuns.

________________________________________________

sursa:google/dzr.org.ro (preluare-crystal)
Reclame

Despre CRYSTAL

Lasă lumea să se desfășoare în fața ochilor tăi fără să încerci mereu să o înțelegi. Lasă relațiile să decurgă firesc, de vreme ce toate lucrurile se așază într-o ordine divină. Nu te strădui din răsputeri să înfăptuiești un lucru – pur și simplu lasă lucrurile să evolueze de la sine. Nu te obosi permanent să înțelegi oamenii. Când așteptările tale au fost înșelate, așa trebuia să se întâmple. Transformă-te într-un observator foarte fin, judecă mai puțin, ascultă mai mult. Acordă-ți timp pentru a-ți deschide mintea în fața fascinantului mister și a incertitudinii pe care cu toții o resimțim.
Acest articol a fost publicat în ARHEOLOGIE, DESCOPERIRI, MISTERE, Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Gobekli Tepe, unul din misterele lumii…

  1. CRYSTAL zice:

    A republicat asta pe CRYSTAL IVC și a comentat:

    Göbekli Tepe din Turcia este cu siguranţă o astfel de descoperire. Obiectul arheologic este situat sus pe creasta unui munte şi este compus din mai mult de 200 de stâlpi, fiecare cu o înălţime de până la 20 metri, cu o greutate de până la 20 de tone şi aranjate aproximativ în 20 de cercuri.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s