Vorbe intelepte de la Osho

Osho, unul dintre cei mai mari lideri spirituali ai lumii, a influentat vietile a milioane de persoane atat in timpul vietii, cat si dupa moartea sa.

oshoOsho, sau Rajneesh Chandra Mohan Jain, cunoscut si sub numele de Acharya Rajneesh (in anii ’60) sau Bhagwan Shree Rajneesh (in anii ’70-’80) a avut o biografie tipica unui guru modern. S-a nascut in Kuchawada, India, la 11 decembrie 1931; tatal sau a fost negustor de haine si apartinea religiei Jaina. In 1946, Osho are experienta primului sau satori. De-a lungul anilor experientele sale meditative au devenit din ce in ce mai profunde. La varsta de 21 de ani a atins – zice-se – iluminarea, cea mai inalta culme a constiintei omenesti, in perspectiva budista. In acel moment, spune Osho, biografia lui exterioara a luat sfarsit; de atunci el a trait o stare de totala unitate cu legile intime ale existentei. In plan exterior, si-a continuat studiile la Universitatea din Sagar, unde a absolvit cu onoruri Prima Clasa de Filosofie. A fost Campionul dezbaterilor pe intreaga Indie si a castigat Medalia de Aur. Dupa terminarea facultatii, este numit profesor de filosofie la Colegiul Sanskrit din Rajpur si apoi la Universitatea din Jabalpur. Intreprinde calatorii in intreaga Indie, vorbind in fata unui larg auditoriu si polemizand cu liderii religiosi in dezbateri publice. In 1966 Osho demisioneaza, pentru a se dedica in intregime scopului de a initia omul modern in arta meditatiei. Incepe sa conduca tabere de meditatie; se adreseaza curent unor multimi de 20.000- 50.000 de persoane, in cadrul adunarilor ce aveau loc in aer liber. In 1974 este inaugurat ashramul de la Poona. Influenta lui spirituala este de nivel mondial. Grupurile de terapie existente in jurul lui Osho in acea vreme combinau tehnicile meditative din Orient cu psihoterapia occidentala. Cuvantul „Osho” provine din japoneza veche : „O” inseamna „cu multa recunostinta, iubire, gratitudine” dar si „echilibru, armonie”. „Sho” inseamna „extinderea multidimensionala a constiintei” si „total binecuvantat de existenta”. Osho a incetat din viata la 19 ianuarie 1990; fara sa fie resemnat sau fatalist, el a explicat discipolilor sai ca „existenta a hotarat ca i-a venit timpul”. Pentru el devenise limpede ca a ramane in limitele trupului nu era lucrul cel mai important pentru dezvoltarea operei sale.

Inainte de a muri, a mai spus: „Va las visul meu.”

Celebrul lider spiritual Osho, care a declanşat, în anii ’70, un veritabil curent mondial de meditaţie, este, de fapt, un sofist modern, al cărui Dumnezeu este Existenţa. Osho judecă spiritualitatea cu instrumentele logicii formale, care aruncă în derizoriu însăşi spiritualitatea.

În demonstraţiile sale sofistice nu se sfieşte să apeleze la literatura patristică creştină, folosind pildele în sensul care-i convine. Într-unul din cursurile sale de meditaţie, spre exemplu, povesteşte despre un sfânt care, urmând pilda Mântuitorului, după ce a fost lovit în obraz, a întins şi celălalt obraz. Agresorul, care era „chitit” să-şi ducă treaba până la capăt, l-a lovit din nou, dar mult mai puternic. În clipa aceea, sfântul şi-a suflecat mânecile şi l-a luat la bătaie pe agresor, care a rămas perplex de reacţia victimei. Întrebat de ce a procedat aşa, sfântul a spus că în pilda modelului nu era prevăzută situatia lovirii celui de-al doilea obraz. Deci, neexistand şi al treilea obraz pe care să-l întindă, a considerat că e liber să ia o decizie personală. Ceea ce a şi făcut. Osho a interpretat pilda în sens critic, adică arătând insuficienţele moralei creştine, care e statică şi limitată, nu dinamică şi nuanţată. Or, asa cum vedem si in scrierile parintelui Staniloaie, sau ale lui Nicolae Steinhardt, crestinismul ortodox tocamai asta precizeaza: nu exista pilda, solutie sau raspuns spiritual care sa fie valabil pentru doua persoane diferite, asa cum nu exista merit pamantesc care sa nu se poata transforma in cel mai greu pacat spiritual. Ceea ce pentru unul poate fi un raspuns, pentru altul poate fi o fundatura. Ceea ce pentru unul poate fi medicament, pentru altul poate fi otrava. Daca e sa interpretam in cheie crestina pilda citata de Osho, am putea intelege din ea ca nici obrazul nu poate fi oferit la infinit pentru a primi lovituri, nici loviturile nu pot fi aplicat la infinit fara sanctiune. Dovada, chiar cazul lui Isus: s-a lasat batut de evrei, e adevarat (adica a acceptat lovirea primului obraz), dar pentru ca a fost chinuit si rastignit pe cruce (ceea ce putem considera a fi lovirea mult mai violenta a celui de-al doilea obraz) i-a pedepsit pe vecie. Nu cu ura, dar cu fermitate justitiara. Deci Osho foloseste morala crestina, prezentand-o ca opozabila chiar crestinismului, ceea ce nu e tocmai corect. Dar, sub rezeva prudentei si a aplicarii „filtrului” crestin, discursurile si scrierile lui sunt instructive si fascinante, ca si scrierile sofistilor antici.

♣♣♣

Am ales cateva citate celebre care ne-au facut sa ne gandim la cat de importante sunt lucrurile simple in viata…

Iata cateva care iti vor imbogati viata cu siguranta

“Nu la lumea materiala este necesar sa renuntam, ci la trecut si la conditionarile acestuia, la sistemul de convingeri gresite care ne inlantuie si pe care fiecare generatie il impune celor urmatoare.”

“In momentul in care simti ca nu mai esti dependent de nimeni, in fiinta ti se instaleaza o tacere profunda, o relaxare lipsita de febrilitate si tensiune. Dar asta nu inseamna ca atunci vei inceta sa iubesti. Din contra, vei cunoaste pentru prima data o noua dimenisune, o noua calitate a iubirii, o iubire care nu se mai limiteaza la cuvinte, si care se apropie mai degraba de prietenie pura.”

“Atunci cand te nasti, nu esti un copac, ci o samanta. Trebuie sa cresti, trebuie sa ajungi la o inflorire, iar aceasta inflorire va fi multumirea ta, implinirea ta. Aceasta inflorire nu are nimic de-a face nici cu puterea, nici cu banii, nici cu politica. Nu are legatura decat cu tine, cu evolutia ta personala.”

“Nu este nevoie sa stii unde mergi. Nu este nevoie sa stii de ce mergi. Tot ceea ce e nevoie sa stii este faptul ca mergi plin de veselie; daca faci acest lucru, nu poti gresi.”

“Adevarata savoare a vieti se gaseste inlauntrul vostru.”

„Renunta la ideea de a deveni cineva, fiindca esti deja, o opera de arta. Nu poti fi imbunatatit. Trebuie sa ajungi sa intelegi acest lucru.”

“Dupa parerea mea, sa fii serios inseamna sa fii bolnav. Daca esti neserios, jucaus, daca iei totul cu umor, dupa mine, asta inseamna singura religie autentica.”

„Nu condamnaţi senzualitatea! Ea a fost condamnată în întreaga lume şi, din cauza acestei condamnări, energia care poate înflori în senzualitate se transformă în perversiune, gelozie, furie, ură; ea generează o existenţă aridă, lipsită de orice savoare. Senzualitatea este una din binecuvântările omenirii. Este sensibilitatea voastră, este conştiinţa voastră. Este conştiinţa voastră filtrată prin corp.”

Renuntati la ideea ca toate lucrurile trebuie sa se potriveasca, renuntati la ideea ca trebuie sa fie o armonie perfecta – pentru ca nu sunt niste idei bune. Daca toate lucrurile ar fi la locul lor, v-ati plictisi unul de celalalt; daca totul este armonios, pierdeti toata esenta relatiei. Este bine ca sunt lucruri care nu se potrivesc.”

“Dragostea trebuie sa fie o relatie prieteneasca, in cadrul careia nimeni nu este superior, in care nimeni nu ia deciziile, in care amandoi partenerii sunt pe deplin constienti de faptul ca sunt diferiti, ca felurile in care abordeaza viata sunt diferite, ca gandesc diferit si totusi – cu toate aceste deosebiri – se iubesc.”

“Fa ca rasul sa fie rugaciunea ta. Razi mai mult. Nimic nu elibereaza energiile blocate mai bine ca rasul. Nimic nu te face inocent asa cum o face rasul.”

“Totul este un mare mister. Orice efort de a-i gasi o explicatie este gresit – trebuie doar sa il iubesti, sa traiesti cu el si sa dansezi cu el.”

„Cand chiar nu ai nevoie deloc de o persoana, cand iti esti total suficent, atunci cand poti fi singur si incredibil de fericit, intr-o stare ecstatica, iubirea este posibila. Dar si atunci, nu poti fi cu adevart sigur ca dragostea celuilalt este sau nu iubire adevarata – poti fi sigur doar in legatura cu un lucru: daca dragostea ta este autentica. Cum ai putea fi sigur in legatura cu celalalt? Nici macar nu ai nevoie de acest lucru. Aceasta teama ca poate dragostea celuilalt nu e autentica nu demonstreaza decat un lucru ca dragostea ta nu e autentica. Altfel? Cui i-ar mai pasa? De ce sa iti faci griji? Bucura-te de ea atata vreme cat dureaza, fiti impreuna atata vreme cat puteti fi impreuna! Este o fictiune, dar aveti nevoie de fictiune.”

“Renunta la comparatii si poti sa te bucuri de viata la maximum”

“Faptul ca-i judeci pe altii face ca egoul tau sa creasca. De aceea oamenilor le place sa vorbeasca despre greselile altora – le da sentimentul ca ei sunt corecti.”

“Noi suntem ceea ce cunoastem, ceea ce simtim. A cunoaste ceva inseamna a te identifica cu acel ceva. A cunoaste iubirea inseamna sa iubesti; a cunoaste divinitatea inseamna sa devii divin. Autocunoasterea inseamna realizare; cunoasterea inseamna sa fii.”

“Traieste total, traieste cu pasiune… In felul acesta, fiecare moment devine de aur, iar intreaga ta viata se transforma intr-o insiruire de clipe aurite. O astfel de fiinta nu moare niciodata, caci atingerea ei seamana cu aceea a regelui Midas: orice atinge, se preschimba in aur.”

“Inceteaza sa te judeci. In loc de a te judeca, trebuie sa incepi sa te accepti cu toate imperfectiunile tale, cu toate slabiciunile, toate erorile, toate esecurile. Sa nu-ti ceri sa fii perfect. Asta ar insemna sa-ti ceri imposibilul si desigur ca te vei simti frustrat. La urma urmei, esti doar o fiinta umana.”

“In momentele de iubire profunda, oamenii respira la unison. Atunci cand se urasc, respiratiile lor sunt cat se poate de diferite.”

“Facem cu totii parte din aceeasi existenta. Indiferent pe cine ranesti, in cele din urma te ranesti pe tine insuti. Poate ca acum nu iti dai seama de acest lucru, insa intr-o buna zi vei intelege si iti vei spune: “Dumnezeule! Acest lucru mi l-am facut cu mana mea.” Ai ranit pe cineva, crezand ca este vorba de un altul. Nu este altcineva. Existenta este una singura, este o unitate cosmica. Din aceasta intelegere se iveste non-violenta.”

“Omul devine cu adevarat om atunci cand isi asuma intreaga raspundere pentru ceea ce este: asta e primul curaj, cel mai mare curaj.”

„Libertatea nu înseamnă lene și nepăsare. Libertatea este responsabilitate. Dacă tu nu-ți asumi responsabilitatea, o face altcineva pentru tine. Așa devii sclav.”

“Stabilind o destinatie, viitorul nu mai e viitor, pentru ca nu mai e deschis. Acum ai ales o alternativa din multe altele, pentru ca atunci cand toate alternativele erau deschise exista viitor. Acum toate alternativele au cazut, numai una a fost aleasa. Nu mai e viitor, e trecut.”

„Învață să iubești. Foarte puțini oameni știu cum să iubească. Cu toții știu că au nevoie de iubire, cu toții știu că, fără iubire, viața nu are sens, dar nu știu cum să iubească. Și nimic din ceea ce fac în numele iubirii nu este iubire, ci întotdeauna altceva, un amalgam de numeroase lucruri: gelozie, mânie, ură, posesivitate, dominație, ego. Toate aceste otrăvuri distrug adevăratul nectar.”

„Ești bogat dacă îți dăruiești iubirea în mod necondiționat. Altfel, ești un simplu cerșetor.”

„Nu este nevoie să știi unde mergi. Nu este nevoie să știi de ce mergi. Tot ceea ce e nevoie să știi este faptul că mergi plin de veselie; dacă faci acest lucru, nu poți greși.”

„Fiecare persoană vine în această lume cu un destin propriu – are ceva de îndeplinit, ceva mesaj trebuie transmis, ceva muncă trebuie să fie dusă la sfârşit. Nu eşti aici accidental – eşti aici intenţionat. Există un rost în spatele tău. Întregul intenţionează să facă ceva prin tine”

„Nu exista viitor daca tu nu il creezi !Si orice se va intampla maine va fi creatia ta.Si trebuie sa fie facut astazi,acum-deorece din astazi ,din pantecele zilei de astazi,se va naste ziua de maine”

„Viaţa este o curgere, este un fluviu, este o mişcare continuă. Dar oamenii au impresia că ei înşişi reprezintă ceva static. Numai obiectele sunt statice, numai moartea este încremenită; viaţa este o continuă schimbare. Cu cât există mai multă schimbare, cu atât viaţa este mai abundentă. Iar o viaţă abundentă aduce cu sine extraordinare schimbări, clipă de clipă”

„Poarta-te cu aproapele tau asa cum ai vrea ca si el sa se poarte cu tine.”

„Nu judeca, fii iubitor.”

„Cine ești tu ca să-i schimbi pe alții?”

„Ai iubit vreodata pe cineva asa cum este? Acceptarea ta este totala, completa- dupa aceea vei sti ce este dragostea.”

„În dragoste nu e vorba doar despre posesie, ci și despre apreciere.”

„Iubirea este o înflorire rară. E rară fiindcă se poate produce doar atunci când nu există frică, niciodată înainte. Aceasta înseamnă că iubirea îi poate apărea doar unei persoane foarte profund spirituale. Cunoştinţă pot lega toţi, sexul e posibil pentru toţi, dar nu şi iubirea.”

„În momentele de iubire profundă, oamenii respiră la unison. Atunci când se urăsc, respiraţiile lor sunt cât se poate de diferite.”

„Iubirea nu este o relaţie între două persoane. Ea este un stadiu al conştiinţei tale.”

“Ceea ce este, este. Opreste-te si priveste.”

______________________________________________________________________
sursa:google/crystal
Reclame

Despre CRYSTAL

Lasă lumea să se desfășoare în fața ochilor tăi fără să încerci mereu să o înțelegi. Lasă relațiile să decurgă firesc, de vreme ce toate lucrurile se așază într-o ordine divină. Nu te strădui din răsputeri să înfăptuiești un lucru – pur și simplu lasă lucrurile să evolueze de la sine. Nu te obosi permanent să înțelegi oamenii. Când așteptările tale au fost înșelate, așa trebuia să se întâmple. Transformă-te într-un observator foarte fin, judecă mai puțin, ascultă mai mult. Acordă-ți timp pentru a-ți deschide mintea în fața fascinantului mister și a incertitudinii pe care cu toții o resimțim.
Acest articol a fost publicat în CITATE CELEBRE, DESPRE OAMENI, DESPRE VIATA, SFATURI, Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s