Pesediștii și-au plagiat propriul guvern: Subvenţiile pentru porcii lui Dragnea, incluse într-un proiect de lege

Deși, în ianuarie, Ministerul Agriculturii a inițiat o ordonanță de urgență prin care propunea subvenționarea porcilor, în februarie inițiativa a fost preluată de 16 parlamentari PSD. 

Inițiativa parlamentarilor vine în contextul în care presa a arătat, recent, că fiul lui Liviu Dragnea deține, printre altele, o fermă de porci, la Salcia. Printre politicienii care au semnat proiectul se află un deputat din Alba, Ioan Dîrzu, considerat un apropiat al liderului PSD.

Plafon de 2,5 milioane de euro

Grupul deputaților și senatorilor PSD a preluat cu copy-paste pasaje întregi din expunerea de motive a propriului guvern, dar a modificat detaliile tehnice din proiectul de ordonanță.

„În domeniul agriculturii și al creșterii animalelor concurenţa cu produse din afara ţării a avut influenţe negative în valorificarea produselor obținute. Acestui context i s-au adăugat și disfuncționalitățile pieței, care periclitează existența unei economii funcționale și echitabile în aceste sectoare confruntate și în prezent cu dificultăți legate de pierderile de venit ale producătorilor, cauzate de perturbările înregistrate pe piață: embargoul impus de Federația Rusă la începutul anului 2014, seceta severă din anii 2015 și 2016, care a condus la creșterea costurilor input-urilor în cadrul exploatațiilor agricole”, este explicația reluată cuvânt cu cuvânt atât în expunerea de motive a parlamentarilor, cât și în nota de fundamentare a Executivului.

Spre deosebire de ordonanţa Ministerului Agriculturii, proiectul celor 16 parlamentari PSD este mult mai clar în ceea ce privește ajutoarele care se vor acorda. Astfel, suma totală a subvenției pentru porci ar urma să fie, în 2017, de 86 de milioane de euro, iar programul ar trebui să fie limitat la perioada în care, teoretic, PSD se va afla la guvernare: 2017-2020.

O prevedere diferită în proiectul de lege, față de proiectul de ordonanță inițiat de Guvern, este că de această subvenție nu vor beneficia „întreprinderile considerate în dificultate financiară”. Un producător poate primi maximum 2,5 milioane de euro.

Porcii de la Tel Drum, transferați la Dragnea jr.

Presa a arătat, recent, că fiul liderului PSD este proprietarul unei ferme de porci, la Salcia. Potrivit Hotnews, în anii 2014-2015, Dragnea jr a cumpărat mai multe firme care numai în anul 2015 au avut cifre de afaceri de 20 milioane de euro. În aprilie 2014, ferma de porci ajunge de la Tel Drum în proprietatea fiului lui Liviu Dragnea, dar trece mai întâi printr-un fel de intermediar, astfel încât la prima vedere nu se vede cum firma abonată la contracte de asfaltare în Teleorman transfera o afacere prosperă.

În campania electorală, președintele PSD era foarte îngrijorat de situația cărnii de porc din România. „Exportăm 20 de mii de tone, importăm 230 de mii de tone, adică exportăm 30 milioane de euro, încasăm 30 de milioane de euro din export și plătim peste 350 de milioane de euro – deci românii duc în afara țării 350 de milioane de euro ca să mancăm de Crăciun carne de porc din Germania, din Olanda, din Ungaria. Nu putem să mâncăm carne de porc din România, aici suntem?! Programul nostru este ca 8 ani de zile să fie ajutor pentru îngrășare, 10 mii de euro anual pentru fermele cu 200 de capete“, a spus el, la 26 octombrie.

De fapt, porcii crescuți la ferma lui Dragnea junior sunt tot din Germania sau Olanda, întrucât, după cum explica ministrul Agriculturii, Petre Daea, în România nu există maternitate pentru porcușori. „Nu avem capacitatea de a crește purcei. Nu avem maternitate”, a explicat ministrul Agriculturii.

sursa:romanialibera.ro (de Mircea Marian)

Despre CRYSTAL

Lasă lumea să se desfășoare în fața ochilor tăi fără să încerci mereu să o înțelegi. Lasă relațiile să decurgă firesc, de vreme ce toate lucrurile se așază într-o ordine divină. Nu te strădui din răsputeri să înfăptuiești un lucru – pur și simplu lasă lucrurile să evolueze de la sine. Nu te obosi permanent să înțelegi oamenii. Când așteptările tale au fost înșelate, așa trebuia să se întâmple. Transformă-te într-un observator foarte fin, judecă mai puțin, ascultă mai mult. Acordă-ți timp pentru a-ți deschide mintea în fața fascinantului mister și a incertitudinii pe care cu toții o resimțim.
Acest articol a fost publicat în BUGET, POLITICA, STIRI SI INFORMATII. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: