Austria vrea să pună piciorul în prag migranților intracomunitari: Libertate DA, Beneficii NU

Ţările Uniunii Europene ar trebui să restricţioneze accesul la asigurările sociale migranţilor din alte state membre ale blocului comunitar pentru a preveni abuzurile asupra acestor sisteme, a declarat duminică ministrul de externe şi al integrării din Austria, Sebastian Kurz, transmite DPA preluat de agerpres.

Declaraţiile lui Kurz vin pe fondul mai multor politici elaborate recent de autorităţile de la Viena, menite să facă Austria mai puţin atractivă pentru migranţi. Printre aceste politici se numără şi un plan de a reduce alocaţiile de creştere a copiilor acordate lucrătorilor intracomunitari ai căror copii trăiesc în ţările de origine.

Kurz, membru al Partidului Poporului din Austria ((OeVP, conservator) cunoscut pentru atitudinea sa dură faţă de imigraţie, a declarat postului public de radio ORF că cetăţenii UE ar trebui să poată solicita acces la asigurările sociale din altă ţară europeană abia după ce au trăit în acea ţară timp de cinci ani. Propunerea lui Kurz nu vizează şi ajutoarele de şomaj.

„Libertatea de a lucra oriunde nu ar trebui confundată cu libertatea de a alege cel mai bun sistem de asigurări sociale” din cadrul Uniunii Europene, a avertizat Kurz. Libertatea de circulaţie este un principiu fundamental al UE, aminteşte DPA.

Dacă UE nu pune în aplicare astfel de restricţii, există riscul ca cetăţenii să se simtă copleşiţi de migranţi, aşa cum se simt copleşiţi de refugiaţi, a mai declarat şeful diplomaţiei austriece. „Vreau să salvez libertatea de circulaţie a persoanelor, nu s-o pun în pericol”, a insistat ministrul conservator.

Suma minimă acordată în prezent de Austria de serviciile de asigurări sociale este de circa 840 de euro lunar, mult peste media salariilor din unele ţări est-europene, membre ale Uniunii Europene, notează DPA.

Din 2011, numărul şomerilor de origine est-europeană din Austria a crescut cu 200%, fiind vorba de 50.000 de persoane în această situaţie, a declarat Kurz ziarului Oesterreich într-un interviu publicat duminică.

Autor:Denisa Miron

 

Despre CRYSTAL

Lasă lumea să se desfășoare în fața ochilor tăi fără să încerci mereu să o înțelegi. Lasă relațiile să decurgă firesc, de vreme ce toate lucrurile se așază într-o ordine divină. Nu te strădui din răsputeri să înfăptuiești un lucru – pur și simplu lasă lucrurile să evolueze de la sine. Nu te obosi permanent să înțelegi oamenii. Când așteptările tale au fost înșelate, așa trebuia să se întâmple. Transformă-te într-un observator foarte fin, judecă mai puțin, ascultă mai mult. Acordă-ți timp pentru a-ți deschide mintea în fața fascinantului mister și a incertitudinii pe care cu toții o resimțim.
Acest articol a fost publicat în EXTERNE, INTERNATIONAL, STIRI SI INFORMATII, Uncategorized, UNIUNEA EUROPEANA. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s