Cateva motive pentru care România a pierdut 14.000 de medici în 6 ani.

România are un sistem de sănătate falimentar. Cei care trebuie să salveze vieți sunt, managerial, la pământ. Se fură, se dă șpagă iar cei care vor să-și facă treaba cinstit sut marginalizți sau obligați să plece în străinătate.

Viorel Hușanu, președintele SANITAS București, într-un interviu acordat AGERPRES: „În prezent, în sistemul de sănătate există 231.000 de salariați, din care avem 14.000 de medici și, ca să faceți o comparație, tot 14.000 de medici au plecat în perioada 2009 — 2015 din România. Deci, câți medici mai sunt în prezent în sistemul de sănătate, tot atâția mai sunt probabil și peste hotare. Cel mai grav este că au ajuns să profeseze în alte meserii. Sunt medici care poate acum sunt ospătari, îngrijitori, poate sunt în alte domenii, iar statul roman cheltuie o avere ca să pregătească un medic”.

1, Salariile foarte mici

O infirmieră, pentru timpul efectuat în cursul nopții, primea un spor de 15%, raportat la salariul din 2009, care 15% raportat la un venit de 670 de lei reprezenta practic 100 de lei, pentru oricâte ore de noapte ar avea.

2, Politizarea excesivă, începând de la directorii de spitale și până la șefi de secție sau asistenții șefi.

Partidul face legea la salvarea vieților, ceea ce nu este normal. S-a ajuns ca și șeful de secție sau asistentul-șef să fie numiți pe criterii politice și cum se schimbă Guvernul, ministrul, structura politică în România, așa sunt schimbați și ei

3, Subfinanțarea sectorului

De multe ori asistentele trebuie să-și aducă de acasă până și mănușile chirurgicale. Se pompează foarte mulți bani în sistemul de sănătate dar o parte se „scurge” prin contracte păguboase pentru spitale. Asta se întâmplă prin politizarea excesivă.

Sindicatele cer ca bugetul sănătății să fie undeva la 6% din PIB. „În momentul de față este undeva la 4,6% din PIB, anul trecut a fost la 4,3% din PIB, undeva la 7 miliarde de euro, deci dacă s-ar mai suplimenta puțin s-ar rezolva și această problemă, spune Viorel Hușanu, președintele SANITAS București. Ce folos dacă nu se opresc contractele păguboase?

4, “Plicul” nu va dispărea din spitalele din România

„În 27 de ani nu am găsit soluții, dar pot bănui că în cazul în care personalul va fi motivat suficient — nu va dispărea această stare de fapt — dar probabil că se va rări, se vor rări cazurile în care medicii, asistenții, personalul medical în general, vor accepta venituri necuvenite. În același timp vreau să vă spun că pacienții — nu că au o vină, vreau să îmi găsesc bine cuvintele — dar pacienții au împământenit acest sistem.

Mi-am operat mama într-un spital de stat, am dus-o la cel mai bun medic, un medic renumit, iar acel medic, a doua zi, foarte repede a și operat-o. La începutul operației, că așa s-a împământenit, mama mea a încercat să îi acorde “ceva”. Bineînțeles că medicul a refuzat.

A plâns înainte să intre în operație și s-a gândit că probabil are ceva grav, ori că nu mai se trezește din anestezie, din cauza faptului că medicul nu a vrut să ia acel plic. I-am spus că nu este cazul, că acel medic niciodată nu a cerut și nu cred că va accepta de la vreun pacient, în starea ei, dar ea a avut o dezamăgire și a intrat cu emoții în operație. Văzând că nici după operație, chiar dacă a trecut cu bine de ea, nu a reușit să îi dea medicului ceea ce voia să îi dea, și în perioada post-operatorie a stat cu aceeași teamă: că are ceva grav și că nu se va face bine.

De aceea vreau să vă spun că personalul medical, ușor, ușor, prin creșterea veniturilor, se va dezobișnui de această practică, dar trebuie să lucrăm și la pacienți și la gândirea românului de a nu mai da….șpagă. Încet, încet, sper să reușim” a mai spus sindicalistul.

sursa:romani-buni.info

Despre CRYSTAL

Lasă lumea să se desfășoare în fața ochilor tăi fără să încerci mereu să o înțelegi. Lasă relațiile să decurgă firesc, de vreme ce toate lucrurile se așază într-o ordine divină. Nu te strădui din răsputeri să înfăptuiești un lucru – pur și simplu lasă lucrurile să evolueze de la sine. Nu te obosi permanent să înțelegi oamenii. Când așteptările tale au fost înșelate, așa trebuia să se întâmple. Transformă-te într-un observator foarte fin, judecă mai puțin, ascultă mai mult. Acordă-ți timp pentru a-ți deschide mintea în fața fascinantului mister și a incertitudinii pe care cu toții o resimțim.
Acest articol a fost publicat în SANATATE, STIRI SI INFORMATII, Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Cateva motive pentru care România a pierdut 14.000 de medici în 6 ani.

  1. Constantin zice:

    Toate salarile sunt mici in Romania, fata de celelalte state din Uniunea Europeana (mai putin vecinii din sud, Bulgaria). Asta pentru ca in UE avem toate legile din lume, mai putin Legea salarizarii unice europene (ceea ce nu avem nici in tara; acum se discuta). Din Romania nu au plecat numai 14.000 de medici, au plecat 4.000.000 de romani. Pleaca cine poate. Iar problema spagilor, nu e vorba numai de acest obicei din domeniul sanatatii. Ci se practica in toate domeniile si in unele domenii cu spagi de mii si sute de mii de lei, nu cateva sute sau un pachet de cafea. E vorba de nivelul de civilizatie al poporului, de nivelul de educatie civica. Vrem un popor mai civilizat, gen cel elvetian sau suedez, trebuie sa avem o educatie mai serioasa si performanta, indreptata spre viitor, in care educatia civica trebuie sa fie pe primul plan. Suntem iun stare? Deocamdata nu. Iar cei care doresc o viata mai buna si mai curata, aleg calea emigratiei sau se multumesc sa stea in tara, dar marginalizați si saraci.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s