Anul 2017 a început cu încasări dezastruoase la buget…

Lovitură de proporții pentru Guvernul Grindeanu: PSD nu are bani să-și țină promisiunile electorale. Anul 2017 a început cu încasări dezastruoase la buget | Cel mai citit articol al săptămânii

Criticile specialiștilor față de construcția super-optimistă a bugetului pe 2017 încep să se adeverească. Rezultatele încasărilor la buget în ianuarie nu arată deloc bine pentru ambițiile liderului PSD, Liviu Dragnea.

Veniturile generale colectate de stat au scăzut cu 5,7% în luna ianuarie față de perioada similară a anului trecut, în condițiile în care Guvernul Grindeanu a aprobat majorări de cheltuieli sociale fără precedent, mizând pe o creștere economică mai mare decât cea din 2016, care oricum a fost cea mai mare din UE.

În aceste condiții, cu toate că se lăuda cu un program generos de  investiții, care generează locuri de muncă, în realitate prima lună arată o scădere a cheltuielilor de capital de peste 30%, până la 219,8 milioane lei, cel mai mic nivel realizat vreodată în luna ianuarie în ultimii 10 ani. Reducerea investițiilor a venit în contextul în care veniturile fiscale (din taxe și impozite) au scăzut cu 10,8% în luna ianuarie 2017, față de perioada similară a anului trecut.

Aceste venituri fiscale, colectate de ANAF și al căror nivel este direct corelat cu evoluția economică, sunt cele mai importante în ecuație, fiindcă  asigură în cea mai mare parte finanțarea salariilor publice, a pensiilor și a investițiilor derulate din fonduri publice. Acest tip de venituri este și cel mai monitorizat în execuția bugetară, fiindcă nerealizarea lor la nivelul prognozat implică automat o revizuire a cheltuielilor.

Image result for anul 2017

Astfel, execuția bugetară pe luna ianuarie, publicată luni de Ministerul Finanțelor, indică un nivel al veniturilor totale de 19,2 miliarde de lei, în scădere cu 5,7% față de cele 20,37 miliarde lei colectate în ianuarie 2016. Din acestea, veniturile fiscale au fost de doar 11,86 miliarde lei, față de 13,29 miliarde lei realizate în perioada similară a anului trecut.

Situația este foarte gravă dacă va continua așa tot anul, dat fiind că bugetul pe 2017, și implicit tot programul economic al PSD, este construit pe o creștere a veniturilor totale de 14% față de cât s-a obținut în 2016.

Colectările din TVA s-au prăbușit

Cea mai mare scădere a încasărilor, de 35,4%, s-a înregistrat la impozitul pe profit, însă poate cea mai neașteptată lovitură a venit la încasările din TVA, care au avut un recul foarte puternic, de 24,8%.

Astfel, doar 5,2 miliarde de lei a obținut Guvernul Grindeanu din această taxă, față de 6,9 miliarde de lei realizate de Cabinetul Cioloș, în condițiile în care în ianuarie firmele plătesc Fiscului TVA aferentă lunii decembrie, când cota era încă de 20%. Chiar dacă în decembrie 2015 TVA era de 24%, scăderea este oricum prea mare. Mai mult, este posibil ca încasările din TVA pe luna februarie să fie chiar mai mici, dat fiind că de la 1 ianuarie 2017 cota s-a redus la 19%. Rămâne de văzut dacă majorările de pensii și salarii operate la început de an se vor reflecta în consum.

În construcția bugetului pe 2017, colectările din TVA sunt a doua sursă importantă de venituri, după contribuțiile de asigurări sociale, iar Guvernul se bazează anul acesta pe o creștere de aproape 5% a încasărilor din TVA. Așadar, scăderea veniturilor din aceas-tă taxă reprezintă un serios semnal de alarmă. În aceste condiții, nici nu e de mirare că Guvernul Grindeanu nu se mai grăbește să aprobe introducerea cotei de TVA zero la achiziția de locuințe de la 1 martie, așa cum era prevăzut în programul de guvernare.

Motorul creșterii economice s-a gripat

Guvernul Grindeanu a aprobat, de la instalarea în funcție, numeroase măsuri de creștere a cheltuielilor sociale, plus noi decizii de relaxare fiscală, plecând de la o prognoză de venituri contestată de mulți specialiști, inclusiv de Comisia Europeană și de către guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Toate majorările de pensii și salarii în sectorul public ar duce, în final, la creșterea consumului, motorul principal al creșterii economice din ultimii ani și pe care se bazează și Guvernul în 2017.

Pe de altă parte, diferite analize indică un apetit tot mai scăzut al românilor pentru consum. Conform unui studiu GfK, în pofida creşterii economice semnificative din 2016, consumatorii români sunt rezervaţi în a face cumpărături. De asemenea, încrederea analiștilor financiari în economie e tot mai slabă, aceștia așteptându-se ca 2016 să fi consemnat vârful de creștere economică și să urmeze, automat, un declin. În plus, inflația a intrat deja pe un teritoriu pozitiv.

sursa:romanialibera.ro
Reclame

Despre CRYSTAL

Lasă lumea să se desfășoare în fața ochilor tăi fără să încerci mereu să o înțelegi. Lasă relațiile să decurgă firesc, de vreme ce toate lucrurile se așază într-o ordine divină. Nu te strădui din răsputeri să înfăptuiești un lucru – pur și simplu lasă lucrurile să evolueze de la sine. Nu te obosi permanent să înțelegi oamenii. Când așteptările tale au fost înșelate, așa trebuia să se întâmple. Transformă-te într-un observator foarte fin, judecă mai puțin, ascultă mai mult. Acordă-ți timp pentru a-ți deschide mintea în fața fascinantului mister și a incertitudinii pe care cu toții o resimțim.
Acest articol a fost publicat în POLITICA, STIRI SI INFORMATII, TOTUL DESPRE ROMANIA, Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s