PSD atacă o nouă redută a președintelui Iohannis. Cum ține Liviu Dragnea sub presiune Serviciul Român de Informații și ce urmărește cu audierile în Comisia parlamentară

PSD cheamă la audieri, în Parlament, conducerea Serviciul Român de Informații cu o frecvență și o insistență nemaiîntâlnite, fiecare discuție lăsând impresia că acest serviciu are probleme.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, încearcă să extindă influența partidului său și asupra Serviciului Român de Informații (SRI), al cărui șef, Eduard Hellvig, este din tabăra președintelui Klaus Iohannis. Potrivit unor surse social-democrate, Dragnea este extrem de preocupat de controlul serviciilor secrete, în special de SRI, care are atribuții în plan intern. Reușita planului este complicată, pentru că, potrivit Constituției, directorul SRI este numit de Parlament, la propunerea președintelui României.

Cu alte cuvinte, șeful statului nu poate fi scos din ecuație, însă PSD are o majoritate largă și poate respinge orice nouă propunere a președintelui Iohannis. Totuși, Liviu Dragnea a declanșat o operațiune prin care să ridice semne de întrebare asupra activității SRI și i-a încredințat această misiune șefului comisiei parlamentare de resort, Adrian Țuțuianu, unul dintre oamenii săi de încredere.

Primul pas s-a produs, la Comisia SRI, care i-a audiat, ieri, pe directorul SRI, Eduard Hellvig, și pe ministrul Administrației și Internelor, Carmen Dan, în legătură cu colaborarea dintre cele două instituții în timpul mitingurilor de protest din Piața Victoriei.

Mesajul lui Țuțuianu

Teza lansată de  Adrian Țuțuianu a fost că ar fi existat „o comunicare insuficientă” între cele două instituţii în prima parte a protestelor din Piaţa Victoriei, în cursul cărora, pe 1 februarie, au avut loc incidente violente.

Astfel, în varianta prezentată de deputatul PSD, SRI a trimis informări mai consistente despre violenţele care au avut loc la protestele din Piaţa Victoriei, din noaptea de 1 februarie, abia a doua zi, pe 2 februarie, după ce în seara violenţelor trimisese trei SMS-uri către factori de decizie din MAI. Aceste SMS-uri ar fi conținut informații pe care MAI le avea deja, a susținut Țuțuianu „SRI și-a îndeplinit atribuțiile care vizează acțiunea unor persoane cu activități extremiste și au fost transmise informări beneficiarilor de informații începând cu data de 2 februarie pe aceste subiecte”, a completat Țuțuianu. Aceasta, în condițiile în care un grup de ultrași a încercat să provoace violențe în seara de 1 februarie. Întrebat dacă a fost o comunicare „defectuoasă” între SRI şi MAI, Adrian Ţuţuianu a răspuns: „Apreciez că a fost o comunicare, să spunem, insuficientă, cel puţin în prima parte, între MAI şi SRI”.

Carmen Dan, considerată nevinovată

Șeful Comisiei SRI a alimentat, astfel, teoria PSD potrivit căreia principala răspundere pentru violențele ultrașilor din seara de 1 februarie revine SRI, și nu MAI, condus de reprezentantul PSD, Carmen Dan.

De altfel, Țuțuianu a pledat pe față pentru cauza ministrului de Interne. „Toţi membrii Comisiei de control parlamentar au fost de acord că activitatea MAI s-a desfăşurat în limitele legii, că ea a fost coordonată eficient de toate structurile de conducere, că s-a reuşit izolarea elementelor violente din Piaţă şi asigurarea unor condiţii normale de desfăşurare a protestelor fără a fi afectată integritatea vreunei persoane, afectate bunuri, drepturi şi libertăţi cetăţeneşti”, a insistat preşedintele Comisiei de control al SRI.

”Trebuie subliniat că avem de-a face cu o percepţie publică ce nu coincide cu realitatea colaborării dintre cele două instituţii. Şi această percepţie publică a fost generată mai degrabă de declaraţiile făcute în spaţiul public de persoane care au autoritatea funcţiilor pe care le ocupă şi din care ar fi rezultat că MAI nu ar fi gestionat corespunzător evenimentele în special în data de 1 februarie”, a mai spus Ţuţuianu. Președintele Klaus Iohannis a fost cel care a acuzat MAI că nu a gestionat corespunzător evenimentele din seara de 1 februarie, când ultrașii au provocat violențe.

Șeful comisiei a recomandat îmbunătățirea colaborării dintre cele două instituții.

„Între cele două instituții SRI și MAI – există o colaborare foarte bună, utilă, această comunicare pare de intensitate maximă, se derulează la nivelul conducerii în baza unor protocoale din anii anteriori, aceste protocoale ar trebui îmbunătățite pentru a da consistență colaborării acestor două entități”, a fost soluția indicată de Țuțuianu.

RĂSPUNS. Hellvig:  Am respectat protocolul

Întrebat dacă ministrul de Interne, Carmen Dan, a primit de la SRI informări referitor la proteste şi eventuale violenţe, directorul SRI, Eduard Hellvig, a răspuns: „Colaborarea instituţională între SRI şi Ministerul de Interne se face pe bază de protocol. Acolo, în protocol, sunt scrise toate mecanismele de colaborare între cele două instituţii”. Directorul SRI a dat asigurări că SRI nu s-a implicat și nu se va implica în activități politice.
Vremurile când Liviu Dragnea și Eduard Hellvig erau în aceeași tabără în trecut

sursa:romanialibera.ro
Reclame

Despre CRYSTAL

Lasă lumea să se desfășoare în fața ochilor tăi fără să încerci mereu să o înțelegi. Lasă relațiile să decurgă firesc, de vreme ce toate lucrurile se așază într-o ordine divină. Nu te strădui din răsputeri să înfăptuiești un lucru – pur și simplu lasă lucrurile să evolueze de la sine. Nu te obosi permanent să înțelegi oamenii. Când așteptările tale au fost înșelate, așa trebuia să se întâmple. Transformă-te într-un observator foarte fin, judecă mai puțin, ascultă mai mult. Acordă-ți timp pentru a-ți deschide mintea în fața fascinantului mister și a incertitudinii pe care cu toții o resimțim.
Acest articol a fost publicat în INTERNE, POLITICA, STIRI SI INFORMATII, Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s