Invenții geniale și românul care a revoluționat industria auto

Pe măsură ce tehnologia se dezvoltă, creativitatea extraordinară a oamenilor se manifestă de la vârste tot mai fragede. Datorită minților sclipitoare și inovatoare, adolescenții ale căror povești vi le prezentăm în continuare au creat invenții unice, care au toate șansele să schimbe viitorul omenirii.

Lanterna alimentată de corpul utilizatorului

invenții Ann Makosinski

Pe când era în liceu, canadianca Ann Makosinski a creat o lanternă care se alimentează prin simpla atingere cu mâna. Ingeniosul aparat utilizează căldura corpului uman pentru a alimenta LED-ul cu care luminează.

Tânăra de 16 ani a avut această idee după ce a aflat că, în orice moment, corpul uman produce energie suficientă pentru a aprinde un bec de 100 Watts. Astfel, în loc să o irosim, putem folosi această energie pentru a alimenta anumite dispozitive.

Spre deosebire de alte modele, lanterna inventată de Ann Makosinski se aprinde instantaneu când este luată în mână. „M-am gândit cum aș putea să folosesc căldura corpului uman. Radiem atâta căldură și ar fi păcat să o risipim”, a spus adolescenta despre invenția sa.

Super-încărcătorul viitorului

invenții Eeshra Khare

În 2013, pe când avea 18 ani, studenta americană Eesha Khare a creat una dintre cele mai căutate invenți la ora actuală. Este vorba despre un dispozitiv futurist, care poate încărca un telefon mobil în doar 20 de secunde. Pentru invenția sa, tânăra a primit premiul al doilea, de 50.000 de dolari, la Târgul Internațional de Știință și Inginerie Intel.

Dispozitivul are o durată de viață mult mai mare decât a oricărui aparat asemănător existent pe piață în prezent. Bateriile reîncărcabile convenționale durează aproximativ 1.000 de cicluri de încărcare-reîncărcare. În schimb, invenția lui Khare poate dura 10.000 de cicluri.

Datorită acestui lucru, tânăra a fost contactată de câteva companii de top din domeniu. Khare crede că invenția ei ar putea fi folosită în viitor pentru a alimenta chiar și automobile și alte echipamente de dimensiuni mari.

Mașina care se conduce singură, inventată de un român

invenții Ionut Budisteanu

Concursul de invenții la care Eesa Khare a luat premiul al doilea a fost câștigat, însă, de un român. Ionuț Budișteanu, care avea 19 ani la acea vreme, a folosit inteligența artificială pentru a construi un model viabil de automobil care se conduce singur. Modelul lui Budișteanu este cel mai ieftin din lume.

Cu ajutorul unui radar 3D și al mai multor camere montate pe vehicul, Ionuț Budișteanu a creat un model fezabil de automobil. Mașina este controlată autonom, poate detecta benzile de mers și curbele și poate fi localizată în orice moment.

Mai mult, mașina construită de tânărul român ar fi potrivită pentru orice buzunar, costul ei fiind de doar 4.000 de dolari. Pentru invenția sa, Budișteanu a primit un premiu în valoare de 75.000 de dolari.

Boala Alzheimer, depistată din timp printr-un simplu test

invenții Krtin Nithiyanandam

Unul dintre cele mai importante nume pe lista de invenții revoluționare în domeniul medical este Krtin Nithiyanandam, un adolescent de 15 ani din Marea Britanie. El a dezvoltat un test pentru boala Alzheimer, care poate diagnostica boala cu 10 ani înainte ca simptomele să apară.

Tânărul a conceput un anticorp care, introdus în organism, ajunge în creier și distruge neurotoxinele apărute în primul stagiu de dezvoltare al bolii Alzheimer. Mai mult, anticorpul se poate ataşa de particulele fluorescente folosite în timpul procedurii de imagistică cu rezonanţă magnetică pentru a detecta proteinele care declanşează boala Alzheimer.

Invenția lui Nithiyanandam este cu atât mai importantă, dacă ne gândim că, în prezent, maladia este detectată doar cu ajutorul testelor cognitive.

Invenții accesibile – Imprimante Braille pentru oricine

invenții Shubham Banerjee

La doar 13 ani, americanul Shubham Banerjee a creat o companie care produce imprimante Braille ieftine, construite din piese Lego. Tânărul a construit prima imprimantă de acest gen pentru un proiect la școală. Ideea i-a venit după ce a început să se intereseze despre modul în care citesc oamenii cu deficiențe de vedere.

Descoperind că majoritatea imprimantelor Braille costă cel puțin 2.000 de dolari, Banerjee s-a ambiționat să creeze o versiune mai ieftină, pe care să și-o permită aproape oricine.

Așa a ajuns tânărul să construiască o imprimantă din piese Lego. Aceasta costă doar 350 de dolari și cântărește doar câteva kilograme, spre deosebire de modelele prezente pe piață acum.

Banerjee speră că invenția sa va fi de mare ajutor celor cu deficiențe de vedere și a fost recompensat cu o mulțime de premii pentru munca sa.

surse:google/yahoo/dailymail.co.uk/suttonguardian.co.uk/mashable.com/ homefinder.com.my/core77.com/telegraph.co.uk

Despre CRYSTAL

Lasă lumea să se desfășoare în fața ochilor tăi fără să încerci mereu să o înțelegi. Lasă relațiile să decurgă firesc, de vreme ce toate lucrurile se așază într-o ordine divină. Nu te strădui din răsputeri să înfăptuiești un lucru – pur și simplu lasă lucrurile să evolueze de la sine. Nu te obosi permanent să înțelegi oamenii. Când așteptările tale au fost înșelate, așa trebuia să se întâmple. Transformă-te într-un observator foarte fin, judecă mai puțin, ascultă mai mult. Acordă-ți timp pentru a-ți deschide mintea în fața fascinantului mister și a incertitudinii pe care cu toții o resimțim.
Acest articol a fost publicat în CURIOZITSTI, DESPRE OAMENI, DIVERSE, INVENTII, STIRI SI INFORMATII, Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s