PSD refuză să retragă proiectul Ordonanței privind amnistia și grațierea

Ministerul Justiției va organiza, luni, o dezbatere publică pe tema proiectului legislativ și a modificării Codului penal

PSD nu va retrage proiectul Ordonanței de Urgență privind grațierea, au precizat joi surse din cadrul partidului citate de News.ro.

În schimb, PSD are în vedere angajarea răspunderii ministeriale pe acest subiect.

download

Luni, după consultările publice pe care le organizează Ministerul Justiţiei, ministrul Florin Iordache va decide forma în care măsurile dorite de PSD vor fi adoptate – prin OUG, prin angajarea răspunderii sau prin proiect de lege.

Ministerul Justiției a anunțat, joi, că luni va fi organizată o dezbatere publică cu privire la OUG privind modificarea codului penal și OUG privind grațierea. Dezbaterea va avea loc între orele 10.00 și 12.00 și vor participa maximum 50 de persoane.

Dezbaterea este organizată în temeiul art.7 alin.(9) din Legea nr.52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, republicată. Proiectele supuse dezbaterii pot fi consultate la următoarele adrese: http://www.just.ro/proiectul-ordonantei-de-urgenta-pentru-modificarea-si-completarea-codului-penal-si-a-codului-de-procedura-penala/; http://www.just.ro/proiectul-ordonantei-de-urgenta-privind-gratierea-unor-pedepse/

Desfășurarea dezbaterii:
– înscrierea participanților se face prin transmiterea unui mesaj în acest sens la adresa: dean@just.ro până la data de 27 ianuarie 2017, ora 12.00. În cazul asociațiilor legal constituite, numărul participanților este de două persoane/asociație. Având în vedere capacitatea sălii, înscrierile urmează a fi confirmate;

– observațiile și propunerile cu privire la proiectele care fac obiectul dezbaterii pot fi transmise pe adresa: dean@just.ro;

– timpul alocat fiecărei intervenții este de 3 minute pentru fiecare asociație, respectiv participant individual;

– dezbaterea va avea loc la sediul Ministerului Justiției, Sala de consiliu, etajul I, capacitatea sălii fiind de maxim 50 de persoane.

 

 

Ministrul Justiției, Florin Iordache, a declarat, joi, pentru Realitatea TV, că ministerul va anunța, luni, poziția privind proiectele de OUG privind grațierea și modificarea Codului penal.

Acasta este prima reacție a ministrului Justiției, după protestele care au scos în stradă zeci de mii de români. În opinia sa, avizul negativ al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) se referă doar la caracterul de urgenţă al celor două proiecte şi că, în rest, oportunitatea şi modul în care se vor face modificările nu au fost contestate.

„Se vor termina consultările luni şi, în urma acestor consultări, vă anunţăm punctul de vedere al ministerului. Mai aşteptăm şi alte puncte de vedere nu doar al CSM-ului. Acesta este un aviz consultativ, înţeleg că s-au pronuntat pe urgenţă, aici este singura discuţie. În rest oportunitatea este clară şi modul în care considerăm să modificăm cele două proiecte. Luni cand vom termina dezbaterile anunţăm un punct de vedere”, a declarat Florin Iordache la Realitatea TV.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a analizat, miercuri, solicitarea Ministerului Justiţiei privind avizarea Proiectului de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală şi a Proiectului de Ordonanţă de Urgenţă pentru graţierea unor pedepse, iar în urma deliberărilor, a dat un aviz negativ.

Consiliul Superion al Magistraturii (CSM) analizează, miercuri, în ședința plenului, proiectele de ordonanță de urgență privind grațierea și modificările codurilor penale. Acestea au fost trimise spre avizare de către Ministrul Justiției și au fost blamate de președintele Klaus Iohannis, care a început procedura pentru organizarea referendumului în legătură cu aceste modificări și a trimis în Parlament o scrisoare pe această temă.


Proiectul de ordonanţă de urgenţă promovat de Ministerul Justiţiei prevede graţierea integrală a pedepselor de până la cinci ani precum şi jumătate din pedeapsa femeilor gravide, a celor care au în întreţinere copii sub cinci ani, a celor cu vârste de peste 60 de ani şi a celor cu boli incurabile în faze terminale.

Prevederile nu se aplică recidiviştilor, nici celor care s-au sustras executării pedepsei şi nici celor care comit infracţiuni după data de 18 ianuarie 2017. Proiectul prevede că OUG intră în vigoare în 18 februarie 2017.

surse:google/romanialibera.ro/(video-Realitatea TV)
Reclame

Despre CRYSTAL

Lasă lumea să se desfășoare în fața ochilor tăi fără să încerci mereu să o înțelegi. Lasă relațiile să decurgă firesc, de vreme ce toate lucrurile se așază într-o ordine divină. Nu te strădui din răsputeri să înfăptuiești un lucru – pur și simplu lasă lucrurile să evolueze de la sine. Nu te obosi permanent să înțelegi oamenii. Când așteptările tale au fost înșelate, așa trebuia să se întâmple. Transformă-te într-un observator foarte fin, judecă mai puțin, ascultă mai mult. Acordă-ți timp pentru a-ți deschide mintea în fața fascinantului mister și a incertitudinii pe care cu toții o resimțim.
Acest articol a fost publicat în POLITICA, STIRI SI INFORMATII, TOTUL DESPRE ROMANIA, Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s