EGIPTUL ANTIC-Fotografii uimitoare de la descoperirea mormântului lui Tutankhamon

Descoperirea mormântului faraonului egiptean Tutankhamon, în 1922, a fost fără îndoială una dintre cele mai mari realizări ale arheologiei. Și, ca orice lucru măreț, a presupus mult efort și dedicare din partea celor care au participat la săpături. Arheologului și egiptologului Howard Carter i-a luat nu mai puțin de 15 ani pentru a găsi camera mortuară a lui Tutankhamon.

Spre deosebire de alte momente istorice, de la care nu există nicio imagine originală, descoperirea mormântului lui Tutankhamon a fost una specială. Datorită dezvoltării tehnologiei, cei care au trăit emoționantul moment au putut să-l documenteze în imagini.

Aceste fotografii incredibile, făcute chiar în timpul uimitoarei descoperiri, au fost inițial realizate în alb-negru și au fost colorate ulterior, pentru o expoziție despre Egiptul Antic, care a avut loc la New York, în noiembrie 2015.

Tutankhamon Mormant

Datorită excelentei sale reputații profesionale, Howard Carter a fost angajat în 1907 de Lordul Carnarvon pentru a coordona săpăturile din Valea Regilor. Cu toate acestea, primii ani n-au adus rezultate notabile. De fapt, descoperirea mormântului lui Tutankhamon a fost făcută în ultimul sezon de săpături pe care nobilul englez mai era dispus să-l finanțeze.

Astfel, pe 22 noiembrie 1922, Carter a făcut prima mică deschizătură în ușa mormântulu, cu Lordul Carnarvon alături de el.

Primul contact cu mormântul lui Tutankhamon

Tutankhamon Cercetari la fata locului

„În primă fază, nu puteam vedea nimic, deoarece flacăra lumânării pâlpâia din cauza aerului fierbinte care ieșea din cameră. Pe măsură ce ochii mi s-au obișnuit cu întunericul, detaliile camerei au ieșit încet, încet din ceață: animale ciudate, statui și aur – strălucirea aurului invada camera”, a povestit Howard Carter primul său contact cu mormântul lui Tutankhamon.

Deși dovezile păreau să arate că mormântul fusese jefuit de două ori de profanatori de morminte din antichitate, totul era aproape intact. Înăuntru se aflau mii de artefacte de o valoare inestimabilă, dar și sarcofagul băiatului faraon. Înainte de a fi ridicate de la locul lor, toate artefactele trebuiau catalogate și înregistrate, operațiune care a durat opt ani.

Decembrie 1922: Un pat ceremonial, înconjurat de provizii și alte obiecte, în anticamera mormântului.

Tutankhamon Pat ceremonial vaca

Decembrie 1922: Un pat ceremonial aurit, în forma unui leu, un cufăr de haine și alte obiecte, aflate în anticameră. Intrarea în mormântul lui Tutankhamon este păzită de statui.

Tutankhamon Pat ceremonial leu

Circa 1923: Mai multe bărci în miniatură

Tutankhamon Barci

Decembrie 1922: Sub patul ceremonial în formă de leu se află mai multe cutii și cufere, dar și un scaun din abanos folosit de Tutankhamon când era copil.

Tutankhamon Scaun de abanos

Circa 1923: Un bust aurit în formă de vacă, precum și mai multe cufere

Tutankhamon Cufere

Decembrie 1922: Vaze de alabastru, descoperite în anticameră

Vaze alabastru

Ianuarie 1924: Egiptologii Arthur Mace și Alfred Lucas curăță una dintre statuile scoase din anticameră

Tutankhamon Arthur Mace

29 noiembrie 1923: Howard Carter este ajutat să împacheteze una dintre statuile din anticameră

Tutankhamon Arthur Mace impachetare

2 decembrie 1923: Carter, Arthur Calender și doi muncitori îndepărtează zidul dintre anticameră și camera mortuară a lui Tutankhamon.

Tutankhamon Zidul despartitor

Decembrie 1923: În interiorul altarului exterior al camerei mortuare, un giulgiu imens, ornat cu rozete de aur, acoperă un altar mai mic.

Tutankhamon Giulgiu

30 decembrie 1923: Carter, Mace și un muncitor egiptean rulează cu grijă giulgiul de pe altarul exterior.

Tutankhamon Rulaj

Octombrie 1925: Carter studiază sarcofagul lui Tutankhamon

Tutankhamon Studiu sarcofag

Octombrie 1925: Carter și un muncitor analizează sarcofagul interior, confecționat din aur

Tutankhamon Sarcofag

surse:google/ncredibilia.ro-(preluare) wikipedia.org
Reclame

Despre CRYSTAL

Lasă lumea să se desfășoare în fața ochilor tăi fără să încerci mereu să o înțelegi. Lasă relațiile să decurgă firesc, de vreme ce toate lucrurile se așază într-o ordine divină. Nu te strădui din răsputeri să înfăptuiești un lucru – pur și simplu lasă lucrurile să evolueze de la sine. Nu te obosi permanent să înțelegi oamenii. Când așteptările tale au fost înșelate, așa trebuia să se întâmple. Transformă-te într-un observator foarte fin, judecă mai puțin, ascultă mai mult. Acordă-ți timp pentru a-ți deschide mintea în fața fascinantului mister și a incertitudinii pe care cu toții o resimțim.
Acest articol a fost publicat în DESCOPERIRI, GALERIE FOTO, NOUTATI, STIRI SI INFORMATII, Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la EGIPTUL ANTIC-Fotografii uimitoare de la descoperirea mormântului lui Tutankhamon

  1. CRYSTAL zice:

    A republicat asta pe CRYSTAL IVC și a comentat:

    Descoperirea mormântului faraonului egiptean Tutankhamon, în 1922, a fost fără îndoială una dintre cele mai mari realizări ale arheologiei. Și, ca orice lucru măreț, a presupus mult efort și dedicare din partea celor care au participat la săpături. Arheologului și egiptologului Howard Carter i-a luat nu mai puțin de 15 ani pentru a găsi camera mortuară a lui Tutankhamon.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s