Cele mai periculoase căi ferate din lume (foto-video)

Chiar dacă frumusețea peisajelor pe care le străbat îți taie respirația, aceste trenuri îți cer nervi de oțel doar ca să privești pe fereastră. Totuși, pentru călătorii care cutreieră lumea în lung și în lat în căutare de adrenalină, aceste  „drumuri de fier” merită categoric încercate. Citiți articolul și, în funcție de starea pe care o căutați – palpitații sau liniște senină – veți ști ce să alegeți sau, dimpotrivă, ce să ocoliți în următoarea vacanță.

Linia Kuranda Scenic, Australia

Calea ferata Kuranda Scenic

Această faimoasă linie ferată își duce pasagerii într-o călătorie de neuitat între orașul Cairns (situat pe coasta de nord-est a Australiei) și un sat izolat din pădurea tropicală Kuranda. Pasagerii de pe această rută au norocul de a admira un peisaj impresionant: cascade spectaculoase care cad la doar câțiva metri de ferestrele vagoanelor, vegetația luxuriantă a pădurii, precum și impresionantul parc natural Barron Gorge.

Pentru a trece pe lângă toate aceste minunății, trenul circulă pe o cale ferată suspendată, situată la 328 de metri deasupra nivelului mării. Construcția căii ferate a început în 1886 și a fost finalizată în 1891. Prima cursă turistică având loc în 1936.

Linia Agro Gede, Indonezia

Calea ferata Argo Gede

Dacă ai rău de înălțime, probabil că nu recomandabil să urci în trenul de pe această rută. Călătoria pe linia ferată ce leagă Jakarta de Bandung durează aproximativ trei ore și este impresionantă, dar și periculoasă. Trenurile trec prin câmpii de un verde smarald ce-ți ia ochii, munți cu vegetație luxuriantă și văi abrupte.

Unul dintre cele mai spectaculoase momente este trecerea peste podul Cikurutug, la o înălțime de 60 de metri. Potrivit unui articol publicat pe TravelandLeisure.com, pericolele sunt prezente la tot pasul: cel mai recent accident de pe această rută a avut loc în 2002, când un tren a deraiat. Din fericire, nu au existat morți.

Trenul Outeniqua Choo-Tjoe, Africa de Sud

Calea Ferata Outeniqua Choo-Tjoe

Călătoria pe această rută e cu siguranță un deliciu pentru cei pasionați de locomotivele cu abur. Outeniqua Choo Tjoe a fost ultima linie feroviară de transport pasageri din Africa operată cu un tren cu locomotivă cu abur, însă a fost închisă în iunie 2009 din cauza inundațiilor severe, care i-au deteriorat structura.

În timpul călătoriei de 3 ore cu acest tren, pasagerii puteau admira peisajul accidentat al coastei Africii de Sud, iar trecerile trenului pe podurile suspendate ofereau un plus de adrenalină. Totuși, potrivit unui articol publicat pe ThistourismWeek.co.za, linia ar putea redeveni funcțională în aprilie 2017, după finalizarea lucrărilor de reparație.

Linia ferată „Cumbres and Toltec”, SUA

Calea Ferata Cumbres and Toltec

Acest traseu este deschis pentru turiși pe întreaga perioadă a verii, între orașele Antonito (statul Colorado) și Chama (statul New York); Această cale ferată are ceva special, fiind printre puținele din lume care mai funcționează pe un ecartament îngust, de doar 914 milimetri. „Cumbres and Toltec” este cea mai înaltă și mai lungă linie ferată îngustă din SUA, operată cu un tren cu locomotivă cu abur. Punctul culminant al călătoriei este trecerea prin trecătoarea Cumbres, situată la o altitudine de 3.055 metri.

Tren A Las Nubes, Argentina

Tren a las nubes

„Trenul spre nori”: așa se traduce denumirea acestei linii ferate și veți înțelege imediat de ce a primit acest nume. Tren A Las Nubes este a treia cea mai înaltă cale ferată din lume, situată la o altitudine de 4.220 de metri. Traseul are 29 de poduri, 21 de tuneluri, 13 viaducte, 2 spirale și 2 zig-zag-uri, care fac din această călătorie o aventură magnifică, dar și periculoasă.

Ruta Yukon, Alaska

Calea Ferata Yukon

Munți, ghețari, defileuri, cascade, tuneluri și situri istorice – asta poți vedea dacă te aventurezi pe această rută, operată tot pe o linie ferată cu ecartament îngust. Calea ferată a fost construită în acest mediu dur în 1898, pentru a le facilita accesul în munți căutătorilor de aur. Desigur, pe lângă peisajele pitorești pe care le vezi la tot pasul, traseul este destul de riscant și îți trebuie ceva curaj să faci o astfel de călătorie.

Cele mai recente accidente pe Ruta Yukon au avut loc în 2006 (un tren a deraiat, iar o persoană și-a pierdut viața) și în 2014, când tot din cauza unei deraieri, 22 de persoane au fost rănite.

Ruta Chennai-Rameswaram, India

Calea Ferata Chennai-Rameswaram

Faptul că transportul feroviar din India este printre cele mai periculoase din lume este arhicunoscut. În acest context, imaginează-ți că te afli într-un tren care circulă printr-o mulțime de tuneluri, pe poduri suspendate, traversând râuri și văi. Acest tren circulă pe ruta Chennai-Rameswaram și traversează un pod de 2 kilometri peste mare, podul Pamban, care face legătura între India continentală și insula Pamban.

Calea ferată Georgetown Loop, Colorado, SUA

Calea Ferata Georgetown Loop

Trenurile care circulă pe această rută traversează nu unul, nu două, ci patru poduri suspendate, deasupra unor văi amețitor de adânci. Cel mai periculos, dar și spectaculos dintre ele este Devil’s Gate High Bridge, cu o înălțime de aproape 30 de metri! În plus, traseul este presărat cu numeroase curbe în formă de ac de păr și rampe cu înclinații de până la 4%. Așadar, poftiți în vagoane și… țineți-vă bine!

Ruta Minami Aso, Japonia

Calea Ferata Minami Aso

În cazul în care nu știați, Muntele Aso este cel mai activ vulcan din Japonia. Muntele „scuipă” gaze sulfuroase din crater, iar de multe ori vântul se împrăștie pe o rază destul de mare. Ei bine, prin apropierea acestui peisaj înspăimântător trece calea ferată Aso Minami, una dintre cele mai periculoase din lume.

Calea ferată a morții

Calea ferata a mortii

Ruta ce leagă localitățile Ban Pong (Thailanda) și Thanbyuzayat (Myanmar) are o istorie întunecată, fiind construită prin munca forțată a peste 180.000 de civili și 60.000 de prizonieri de război aliați, zeci de mii de oameni pierzându-și viața în condițiile infernale de pe șantierele căii feroviare. Probabil acesta este și motivul pentru care Căii Ferate Burma i se spune „Calea ferată a morții”.

Traseul are peste 400 de kilometri este extrem de periculos, relieful muntos necesitând construirea a numeroase poduri suspendate. Cel mai înalt are 346 de metri și este construit din fier, în timp ce alte cinci, cu înălțimi cuprinse între 60 și 90 de metri, au fost realizate din lemn. Așa cum se vede și din imagine, niciun călător nu își vede „liniștit de drum”: toată lumea privește pe fereastră pe măsură ce trenul masiv străbate firavele poduri de lemn.

Pe bună dreptate, întârzierile, frigul și, în general, condițiile de călătorie cu trenul în România ne provoacă de multe ori indignare. Dar urmăiți videoclipul următor ca să înțelegeți ce înseamnă „transportul pe calea ferată” în alte părți ale lumii…

Va invitam sa urmariti materialul video

surse:google/youtube/wikipedia.org

 

Anunțuri

Despre CRYSTAL

Lasă lumea să se desfășoare în fața ochilor tăi fără să încerci mereu să o înțelegi. Lasă relațiile să decurgă firesc, de vreme ce toate lucrurile se așază într-o ordine divină. Nu te strădui din răsputeri să înfăptuiești un lucru – pur și simplu lasă lucrurile să evolueze de la sine. Nu te obosi permanent să înțelegi oamenii. Când așteptările tale au fost înșelate, așa trebuia să se întâmple. Transformă-te într-un observator foarte fin, judecă mai puțin, ascultă mai mult. Acordă-ți timp pentru a-ți deschide mintea în fața fascinantului mister și a incertitudinii pe care cu toții o resimțim.
Acest articol a fost publicat în CURIOZITSTI, DIVERSE, Uncategorized, VIDEO. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Cele mai periculoase căi ferate din lume (foto-video)

  1. CRYSTAL zice:

    A republicat asta pe CRYSTAL IVC și a comentat:

    Chiar dacă frumusețea peisajelor pe care le străbat îți taie respirația, aceste trenuri îți cer nervi de oțel doar ca să privești pe fereastră. Totuși, pentru călătorii care cutreieră lumea în lung și în lat în căutare de adrenalină, aceste „drumuri de fier” merită categoric încercate. Citiți articolul și, în funcție de starea pe care o căutați – palpitații sau liniște senină – veți ști ce să alegeți sau, dimpotrivă, ce să ocoliți în următoarea vacanță.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s