Închisoarea minții: „Camera Albă”, tortura care îți nimicește psihicul

V-ați gândit vreodată că o culoare ar putea fi folosită ca mijloc de tortură? Ei bine, acest lucru nu numai că este posibil, dar s-a și întâmplat, iar consecințele au fost devastatoare. Când vine vorba de tortură, imaginația oamenilor pare să nu aibă limite. Totuși, spre deosebire de metodele de tortură din Evul Mediu, care se concentrau pe latura fizică, metodele moderne au drept țintă psihicul uman.

Alb, lumină și liniște completă

Camera alba

„Tortura albă” este o formă de tortură psihologică ce implică izolarea completă și distrugerea capacităților senzoriale ale prizonierilor. Practic, deținutul este închis într-o celulă – Camera Albă – cu pereți complet albi, într-un univers carceral care pare desprins din filmul SF distopic al lui George Lucas, THX 1138.

Totuși, spre deosebire de film, „Camera Albă” este reală. Cearșafurile, hainele, ușa, luminile – care nu se sting niciodată -, precum și toate celelate obiecte din celulă sunt albe. Mâncarea servită deținutului este… orezul alb, servit – bineînțeles -, dintr-o farfurie albă.

Mai mult, bulversarea senzorială a prsoanei nu este realizată doar prin crearea unui mediu înconjurător 100% monocromatic, ci și prin absența sunetului. Prizonierul este izolat complet și nu poate vorbi cu nimeni. Dacă vrea să folosească toaleta, trebuie să ceară permisiunea strecurând o bucată de hârtie albă pe sub ușă. Pentru a împiedica producerea oricărui zgomot, pantofii purtați de gardieni sunt căptușiți, astfel că singurele sunete pe care le aude deținutul sunt cele produse de el însuși.

Consecințe devastatoare

Prizonieri

Evident, tortura din Camera Albă nu presupune bătăi sau durere. Cu toate acestea, ea este mult mai rea: creierul este asaltat în permanență, fără ca cineva să se atingă fizic de prizonier. Inițial, deținutul simte frică, dezorientare și poate ajunge chiar să-și piardă identitatea și să fie incapabil să recunoască persoane, inclusiv membri ai familiei sale.

Mai rău este că această formă de tortură nu se termină odată cu eliberarea deținutului. Suferința continuă, iar persoana torturată nu-și revine complet niciodată, în ciuda terapiei psihologice ulterioare.

Cum te simți după opt luni în Camera Albă

Amir Fakhravar

Tortura cu Camera Albă a fost folosită în Iran, de Garda Revoluționară Iraniană, într-un centru de detenție secret. Aici erau deținuți jurnaliști, dar și alte persoane incomode regimului de la Teheran. Unul dintre prizonieri, Amir Fakhravar, a fost ținut în Camera Albă timp de aproximativ 8 luni, din ianuarie până în august 2004.

„Am stat acolo timp de opt luni, iar când am ieșit nu-mi mai puteam aminti cum arată tata și mama. Când m-au eliberat, nu mai eram un om normal”, a povestit Fakhravar pentru CNN. Cazul lui Fakhravar, care acum trăiește în SUA, a fost identificat și documentat de organizația Amnesty International în 2004. Alte cazuri de acest gen au mai fost identificate în Irlanda, SUA și Venezuela.

sursa:google
Reclame

Despre CRYSTAL

Lasă lumea să se desfășoare în fața ochilor tăi fără să încerci mereu să o înțelegi. Lasă relațiile să decurgă firesc, de vreme ce toate lucrurile se așază într-o ordine divină. Nu te strădui din răsputeri să înfăptuiești un lucru – pur și simplu lasă lucrurile să evolueze de la sine. Nu te obosi permanent să înțelegi oamenii. Când așteptările tale au fost înșelate, așa trebuia să se întâmple. Transformă-te într-un observator foarte fin, judecă mai puțin, ascultă mai mult. Acordă-ți timp pentru a-ți deschide mintea în fața fascinantului mister și a incertitudinii pe care cu toții o resimțim.
Acest articol a fost publicat în CURIOZITSTI, DIVERSE, PSIHOLOGIE, Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Închisoarea minții: „Camera Albă”, tortura care îți nimicește psihicul

  1. CRYSTAL zice:

    A republicat asta pe CRYSTAL IVC și a comentat:

    V-ați gândit vreodată că o culoare ar putea fi folosită ca mijloc de tortură? Ei bine, acest lucru nu numai că este posibil, dar s-a și întâmplat, iar consecințele au fost devastatoare. Când vine vorba de tortură, imaginația oamenilor pare să nu aibă limite. Totuși, spre deosebire de metodele de tortură din Evul Mediu, care se concentrau pe latura fizică, metodele moderne au drept țintă psihicul uman.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s