Povestea celui mai cunoscut colind de Crăciun, vechi de 200 de ani (video)

Unul dintre cele mai cunoscute colinde din lume este „Stille Nacht” sau în varianta lui engleză, „Silent Night”. Colindul, vechi de aproape 200 de ani, a fost compus în Oberndorf bei Salzburg din Austria și a fost interpretat pentru prima dată de preotul Joseph Mohr și Franz Gruber la biserica Sfântul Nicolae din Oberndorf.

Era 24 decembrie 1818, iar preotul Mohr dădea ultimele indicații corului de copii, în legătură cu cântecele pe care trebuiau să le cânte în acea noapte, la Sfânta Liturghie. Dar când s-a apropiat de orgă ca să repete cântecele, din ea au sărit câțiva șoareci. Este limpede că rozătoarele au stricat orga și nu s-a mai putut face nimic, scrie gazetaromaneasca.com

Preotul a intrat în panică. Venea Crăciunul, iar el nu avea la ce să cânte. Urma să vină multă lume în seara de Ajun la biserică. Trebuia să facă ceva, așa că s-a gândit să compună un cântec care putea fi cântat la chitară.

Abătut, dar cu gândul la Iisus, Mohr s-a așezat la o masă și a început să născocească niște versuri, iar inspirația i-a venit ca o dulce alinare. Scrie repede textul și pleacă spre prietenul său, muzicianul Franz Gruber, pe care îl roagă să inventeze un cântec simplu pentru Liturghia de la miezul nopții, care poate fi cântat la chitară. În câteva ore, pe versurile preotului, Gruber compune magnificul „Stille Nacht”, devenit în scurt timp cel mai cunoscut colind de Crăciun.

În 1863, „Stille Nacht”, ale cărui versuri au fost scrise inițial în limba germană, este tradus în engleză de către John Young și Jane Campbel. De atunci, cântecul s-a răspândit în întreaga lume și a fost tradus în 180 de limbi și circulă în peste 300 de variante.

Vezi video aici:

Din martie 2011, colindul face parte din patrimoniul cultural imaterial UNESCO,

sursa:internet-bun.info
Reclame

Despre CRYSTAL

Lasă lumea să se desfășoare în fața ochilor tăi fără să încerci mereu să o înțelegi. Lasă relațiile să decurgă firesc, de vreme ce toate lucrurile se așază într-o ordine divină. Nu te strădui din răsputeri să înfăptuiești un lucru – pur și simplu lasă lucrurile să evolueze de la sine. Nu te obosi permanent să înțelegi oamenii. Când așteptările tale au fost înșelate, așa trebuia să se întâmple. Transformă-te într-un observator foarte fin, judecă mai puțin, ascultă mai mult. Acordă-ți timp pentru a-ți deschide mintea în fața fascinantului mister și a incertitudinii pe care cu toții o resimțim.
Acest articol a fost publicat în COLINDE, DIVERSE, Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s