Laura Codruţa Kovesi, pentru „The Telegraph”: „Încă nu am prins toţi corupţii din România. Toată lumea este egală în faţa legii”

Publicația britanică, The Telegraph, a realizat un profil al procurorul-şef DNA,  Laura Codruţa Kovesi, în care este trecută în revistă activitatea acesteia și reușitele în arestarea politicienilor corupți.

Laura Codruța Koveși a spus în interviul pentru ziarul britanic că anchetele DNA au dus la o schimbare în mentalitatea românilor. Oficialul arată că sentinţele date în cazul unor demnitari au dovedit că toată lumea este egală în faţa legii, indiferent de statutul lor social sau de averile pe care le deţin.

„Faptul că miniştri, senatori, deputaţi, secretari de stat sau alţi oficiali, au fost investigaţi de DNA, şi au fost condamnaţi de instanţă, dovedeşte că toată lumea este egală în faţa legii, indiferent de statutul lor social sau de averile pe care le deţin”, a declarat şefa DNA, procuroarea  Laura Codruţa Kovesi, citată de adevarul.ro

Doar anul trecut DNA a pus sub acuzare peste 1.250 de inculpaţi pentru infracţiuni de corupţie medie şi mare”, a declarat şefa DNA, pentru „The Telegraph”.

„Printre ei, a fost un prim-ministru  (în funcţie în momentul trimiterii în judecată), cinci miniştri, 16 deputaţi şi 5 senatori, 97 de primari şi viceprimari, 32 de directori de companii naţionale şi 497 de persoane cu funcţii de conducere din instituţii publice”, a arătat Kovesi. Şefa DNA a adăugat că rata de condamnare în 2015, pentru dosarele DNA, a fost de 93%.

Jurnaliştii britanici arată că premierul la care a făcut referire Kovesi este Victor Ponta, care a fost cercetat anul trecut pentru fals şi spălare de bani. Trimis în judecată în septembrie 2015,  el s-a confruntat cu un val de furie publică, după incendiul din clubul Colectiv, şi a demisionat din funcţie în noiembrie.

În interviul pentru „The Telegraph”, Kovesi spune că în ciuda eforturilor sale „n-au prins toţi oamenii corupţi”, dar a adăugat că românii văd acum că cei odată ce aparent erau de neatins de statul de drept se confruntă acum cu justiţia.

„În ultimii trei ani, tot mai mulţi oameni au depus plângeri cu privire la faptul că li s-a cerut să dea mită, şi există mai mulţi funcţionari publici care ne fac plângeri atunci când au informaţii cu privire la infracţiunile de corupţie”, a  declarat Kovesi.

Succesul DNA a transformat-o pe Kovesi într-o „stea” în România, este o eroină pentru suporterii săi, şi ar fi câştigat adulaţia în toată Europa, mai arată jurnaliştii britanici. Ea a căştigat laude din partea lui Jean-Claude Juncker, preşedintele Uniunii Europene, a luat Franţei Legiunea de Onoare şi a fost descris de un ambasador al SUA la Bucureşti ca un exemplu de succes în lupta împotriva corupţiei, scrie „The Telegraph”.

sursa:romani-buni.info
Reclame

Despre CRYSTAL

Lasă lumea să se desfășoare în fața ochilor tăi fără să încerci mereu să o înțelegi. Lasă relațiile să decurgă firesc, de vreme ce toate lucrurile se așază într-o ordine divină. Nu te strădui din răsputeri să înfăptuiești un lucru – pur și simplu lasă lucrurile să evolueze de la sine. Nu te obosi permanent să înțelegi oamenii. Când așteptările tale au fost înșelate, așa trebuia să se întâmple. Transformă-te într-un observator foarte fin, judecă mai puțin, ascultă mai mult. Acordă-ți timp pentru a-ți deschide mintea în fața fascinantului mister și a incertitudinii pe care cu toții o resimțim.
Acest articol a fost publicat în POLITICA, STIRI SI INFORMATII, Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s