Proiecții sold-out în New York cu filmele românești de la Making Waves

 Săptămâna trecută s-a încheiat cea de-a 11-a ediție a festivalului de film românesc de la New York, Making Waves: New Romanian Cinema, inițiat de Romanian Film Initiative și găzduit în acest an de prestigiosul Jacob Burns Film Center din Pleasantville, New York.

Majoritatea celor opt proiecții din festival au avut loc cu casa închisă, performanță cu atât mai notabilă cu cât concurența din sălile paralele ale centrului a fost intimidantă, decembrie fiind luna în care în America sunt lansate filmele care țintesc la Oscar: La La Land, Loving și Manchester by the Sea.

unnamed

Making Waves a început pe 1 decembrie, într-o sală arhiplină, cu Bacalaureat de Cristian Mungiu, în prezența actriței principale Maria Drăguș și a Ministrului Culturii Corina Șuteu care, în calitate de fost director al Institutului Cultural Român din New York, a fondat acest eveniment în 2006 și a asigurat continuarea lui independentă începând cu 2012. Debutul festivalului a venit la câteva zile după adoptarea, la inițiativa și sub coordonarea ministrului Șuteu, a unei noi legi a cinematografiei, menită să reformeze sistemul deficitar al sprijinului public acordat producției cinematografice românești, dar și promovării și distribuției acesteia, accesului publicului românesc la film și prezervării și valorificării patrimoniului cinematografic național.

De proiecții sold-out au beneficiat și Sieranevada de Cristi Puiu (propunerea României la Oscarurile pentru film străin), Inimi cicatrizate de Radu Jude, Două lozuri de Paul Negoescu (care a fost precedat de scurtmetrajul O noapte în Tokoriki de Roxana Stroe) și, nu în ultimul rând, filmul din închidere, Câini de Bogdan Mirică, în prezența magnetică a lui Vlad Ivanov, din nou extraordinar într-un rol de bad guy după “negativii” memorabili din Snowpiercer și 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile.

Cele mai încinse întâlniri cu publicul deopotrivă american și român au avut loc după proiecțiile controversate cu Ilegitim de Adrian Sitaru și United States of Love de Tomasz Wasilewski, la care imaginea e semnată de operatorul Oleg Mutu. Protagoniștii din Ilegitim, Alina Grigore și Robi Urs, au ținut piept admirabil tirului încrucișat de întrebări din public preț de aproape o oră și au primit aprecierea superlativă a uneia dintre cele mai faimoase fotografe din lume, Nan Goldin, care a fost prezentă la proiecție. Actrița Julia Kijowska, una dintre eroinele filmului United States of Love reprezentând țara invitată de la această ediție, Polonia, a răspuns admirabil observațiilor unui public preponderent american pentru care traiul în comunism se vădește a fi, în continuare, un mister indescifrabil și perplexant.

Making Waves: New Romanian Cinema este organizat de Romanian Film Initiative, o inițiativă a Asociației Film ETC. lansată în 2012 de Corina Șuteu, Mihai Chirilov și Oana Radu. Partenerul exclusiv al acestei ediții a fost Jacob Burns Film Center, a cărui comunitate cinefilă numără peste 10.000 de membri și din bordul căruia fac parte, printre alții, Steven Spielberg, Ron Howard și Jonathan Demme.

Cea de-a 11 ediție a festivalului a fost organizată cu sprijinul Trust for Mutual Understanding, Uniunea Cineaștilor din România și HBO România, co-producător al documentarului Cinema, mon amour de Alexandru Belc, inclus în programul din acest an, precum și de donații individuale din partea comunității Making Waves.

Trailer: https://youtu.be/N7ydwaS_w7U

Mai multe detalii: www.filmetc.org

 

Reclame

Despre CRYSTAL

Lasă lumea să se desfășoare în fața ochilor tăi fără să încerci mereu să o înțelegi. Lasă relațiile să decurgă firesc, de vreme ce toate lucrurile se așază într-o ordine divină. Nu te strădui din răsputeri să înfăptuiești un lucru – pur și simplu lasă lucrurile să evolueze de la sine. Nu te obosi permanent să înțelegi oamenii. Când așteptările tale au fost înșelate, așa trebuia să se întâmple. Transformă-te într-un observator foarte fin, judecă mai puțin, ascultă mai mult. Acordă-ți timp pentru a-ți deschide mintea în fața fascinantului mister și a incertitudinii pe care cu toții o resimțim.
Acest articol a fost publicat în FILME, Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s