,,Penala” Lagarde, interzisă în România

Christine Lagarde, șefa Fondului Monetar Internațional, se află în această săptămână la Paris în fața Curții de Justiție a Republicii Franceze. Este singura instanță abilitată să judece membrii Guvernului pentru infracțiuni comise în timpul mandatului în legătură cu exercitarea funcției.

penala-lagarde-interzisa-in-romania-18560478

După cum ,,sună”, am fi tentați să credem că este o instanță similară Înaltei Curți de Casație și Justiție de pe la noi, așteptând să vedem la colț, pe Bațiștei, apărând ca strigoaica, de pe Calderon, pe Stanciu Livia. Viziunea, chiar am putea-o numi coșmar, pleacă de la constatarea că Dreptul francez, care a inspirat codurile lui Cuza, este acum rămas în urmă față de cel din România, ,,modernizat” de un pachet de legi care se aplică neunitar și impune frecvent nevoia de ,,traducere” a Curții Constituționale. Pentru a ilustra ,,înapoierea” francezilor și capacitatea miniștrilor de a se sustrage justiției din Hexagon, adăugăm că doamna Lagarde compară neîncătușată în fața a cinci magistrați, dar și a 12 parlamentari care compun Curtea de Justiție a Republicii.

Christine Lagarde este acuzată de neglijență în timpul mandatului de ministru al Economiei și Finanțelor, când s-a implicat în medierea unui conflict financiar din care Bernard Tapie a primit o despăgubire de 403 milioane de euro în anul 2007. Dacă ar fi găsită vinovată, poate lua o pedeapsă de un an închisoare și 15 mii de euro amendă. Șefa FMI este hotărâtă să se apere și a declarat luni, la începutul procesului, că vrea să afle dacă dosarul este un abuz, și dacă ,,da”, pentru ,,ce”. Poate o vom ști într-o zi, a conchis doamna Lagarde, având probabil în minte mizeria înscenată la New York lui Straus Khan, predecesorul ei la FMI.

Chiar și nevinovată, dar cercetată penal, după ,,standardele” de integritate instituite la București doamna Lagarde nu ar mai fi primită la Palatul Cotroceni. Nici să nu-i treacă prin cap să încerce; am fi în stare să ne retragem cu demnitate din FMI. Precedenta supărare a fost decisă de Ceaușescu, Dumnezeu să-l odihnească!

Autor:Dan Constantin

sursa:jurnalul.ro
Reclame

Despre CRYSTAL

Lasă lumea să se desfășoare în fața ochilor tăi fără să încerci mereu să o înțelegi. Lasă relațiile să decurgă firesc, de vreme ce toate lucrurile se așază într-o ordine divină. Nu te strădui din răsputeri să înfăptuiești un lucru – pur și simplu lasă lucrurile să evolueze de la sine. Nu te obosi permanent să înțelegi oamenii. Când așteptările tale au fost înșelate, așa trebuia să se întâmple. Transformă-te într-un observator foarte fin, judecă mai puțin, ascultă mai mult. Acordă-ți timp pentru a-ți deschide mintea în fața fascinantului mister și a incertitudinii pe care cu toții o resimțim.
Acest articol a fost publicat în EUROPA, EXTERNE, JUSTITIE, STIRI SI INFORMATII, Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s