Privilegiile parlamentarilor: Transport gratuit cu trenul și avionul, cazare la hotel și pensii speciale

Care sunt privilegiile parlamentarilor. Noii aleși se vor bucura, la preluarea mandatului, să descopere că mandatul în Legislativ vine cu tot felul de avantaje materiale. De la cazare și transport cu avionul gratuite, la mașini, telefoane și decontarea cheltuielilor cu cabinetele parlamentare dar și pensii speciale, la finalul mandatului.

Toate aceste beneficii se vor adăuga salariului de peste 5.000 de lei pe care îl primesc, lunar, pentru activitatea legislativă, fie ca sunt prezenți sau chiulesc de la muncă.

Deputaţii şi senatorii prezenţi la lucrările Parlamentului, care nu au domiciliul în Bucureşti sau în județul Ilfov, primesc o diurnă de deplasare, pe zi, de 2% din indemnizaţia lunară brută prevăzută pentru deputat sau senator.

În plus, parlamentarii primesc din bugetul instituției, fie că vorbim de Camera Deputaților sau Senat, mașini de serviciu, cu șofer, dar și cazare gratuită. Vor avea telefon mobil în rețeaua GSM, cu abonament lunar cu 700 minute incluse pentru convorbiri interne.

Deputaţii şi senatorii beneficiază, pe perioada mandatului, de transport gratuit intern pe calea ferată cu orice categorie de trenuri de călători. În plus, li se decontează și călătoriile cu avionul, pentru o călătorie dus-întors pe săptămână.

Regulamentul Camerelor este darnic și cu parlamentarii care și-au încheiat mandatul și nu au mai fost aleși. Astfel, la sfârşitul mandatului, pentru o perioadă de 30 de zile, deputaţii şi senatorii care nu au mai fost aleşi au dreptul de a deconta 6 călătorii, cu trenul sau cu avionul, sau cu autoturismul proprietate personal.

În timpul mandatului, aleșii primesc o sumă forfetară de 1.400 de lei, lunar, pentru acoperirea cheltuielilor de transport în colegiul în care au fost aleşi dar și 4.600 de lei, lunar, pentru cazare. Ca exemplu, într-o singură lună, octombrie, deputații au vorbit la telefon de 42.000 de lei, și au cheltuit pentru cazarea 1.386.182 lei, iar cu transportul, 529.799 lei.

Salariul unui membru în conducerea Camerei, peste 13.000 de lei

La capitolul privilegii, cei mai câștigați vor fi viitorii președinți de comisii și membri ai Birourilor Permanente. Salariile acestora s-au dublat, după adoptarea în Parlament a Ordonanţei 14/2015, propusă de fostul minsitru Gabriel Oprea și care a mărit salariile tuturor demnitarilor din stat. Astfel, cei care fac parte din conducerea forurilor legisalative vor primit peste 13.000 de lei, în timp ce președinții Camerelor vor avea 15.000 de lei.

De această majorare a salariilor au beneficiat, în 2015, între alţii, preşedintele României, preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, membrii Birourilor Permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, adică vicepreşedinţii, secretarii şi chestorii, miniştrii, consilierii prezidenţiali, Avocatul Poporului.

Parlamentarii vor avea la finalul mandatului pensii speciale, de până la 6.000 de lei

Parlamentul care tocmai își încheie mandatul s-a gândit și la viitor. Așa că au votat, în timpul acestei legislaturi, pensii speciale pentru aleși.

Astfel, la finalul celor patru ani în Parlament, reprezentanții poporului vor putea să își rotunjească veniturile cu pensii între 2000 de lei, pentru cei cu un singur mandat, la 4.000 cei cu două mandate şi 6.000 cei cu trei sau mai multe mandate.

Sute de foști parlamentari au depus cereri pentru pensia specială, până în prezent.

sursa:libertatea.ro
Anunțuri

Despre CRYSTAL

Lasă lumea să se desfășoare în fața ochilor tăi fără să încerci mereu să o înțelegi. Lasă relațiile să decurgă firesc, de vreme ce toate lucrurile se așază într-o ordine divină. Nu te strădui din răsputeri să înfăptuiești un lucru – pur și simplu lasă lucrurile să evolueze de la sine. Nu te obosi permanent să înțelegi oamenii. Când așteptările tale au fost înșelate, așa trebuia să se întâmple. Transformă-te într-un observator foarte fin, judecă mai puțin, ascultă mai mult. Acordă-ți timp pentru a-ți deschide mintea în fața fascinantului mister și a incertitudinii pe care cu toții o resimțim.
Acest articol a fost publicat în POLITICA, STIRI SI INFORMATII, Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s