Fondatorul primului laborator de psihologie experimentala

Psihologul german Wilhelm Wundt (1832-1920),  a fondat la Leipzig in 1879, primul laborator de psihologie experimentala, devenind astfel fondatorul psihologiei moderne contemporane experimentale.

image002

Wilhelm Maximilian Wundt s-a nascut in 1832, in Neckarau (acum parte a Mannheim-ului). A studiat medicina, apoi si-a indreptat atentia catre probleme de fiziologie. A frecventat cursurile Universitatii din Tübingen si Heidelberg, precum si ale Institutului de Psihologie din Berlin. In Universitatea din Heidelberg il regasim si ca profesor in perioada 1858 – 1874; la fel, a activat ca si profesor de filosofie la Universitatile din Zürich (1874 – 1875) si, respectiv Leipzig (1875 – 1917). A oferit primul curs academic de psihologie in 1862 si a infiintat primul laborator de psihologie experimentala in 1879. Cu aceasta din urma realizare, fostul elev al lui Johanes Müler si asistent al lui Helmholtz, a devenit fondatorul psihologiei moderne contemporane experimentale. Experimentele efectuate in laboratoarele de la Leipzig au avut ca obiect senzatiile, perceptiile subiective ale duratei, timpul de reactie. In acest context, in perioada 1857 – 1862, a publicat numeroase articole si trei carti : Despre miscarile musculare, Despre senzatii si Despre psihicul uman si animal. Wundt a diferentiat o desfasurare de pocese mentale , dar si un ‘timp muscular’ – necesar intrarii muschilor sub comanda. Fenomenul a fost numit aperceptie. In conceptia lui Wundt existau atomi ai spiritului. In laboratoarele sale au studiat numerosi psihologi, atat europeni, cat si americani; de pilda: Stanley Hall, James McKeen Cattell (1880 – 1944), Edward Titchener (1869 – 1979), G. Stratton, Kraepelin, G. Bourdon, A. Michotte. Rezultatele obtinute in laborator erau publicate in revista Philosophischen Studien, de asemenea fondata de Wundt. In aceeasi idee, printre elevii lui s-au numarat C. Radulescu-Motru, Ed. Gruber, Fl. Stafanescu-Goanga. Daca in ceea ce priveste procesele elementare, caile experimentale i-au fost de un real folos, nu acelasi lucru se poate spune despre procesele mai inalte de cunoastere, care i s-au parut inabordabile in laborator. Asociatia si sinteza psihica constituie in conceptia lui Wundt instrumentele explicative ale proceselor psihice complexe.

cabinet-individual-psihologie-oieru-sonia-oradea-289

Una dintre cele mai ample lucrari ale sale a fost Psihologia popoarelor (1900 – 1920). A tratat aici specificul etnic al popoarelor: miturile, prejudecatile, superstitiile, mentalitatile lor. Lucrarea demonstreaza spiritul enciclopedic si exceptionala forta de munca care a stat si la baza elaborarii unei lucrari de logica (1880), a uneia de etica (1889) si a unui sistem de filosofie (1889). Una din opiniile dezvoltata in aceste lucrari a constituit-o ideea ca senzorialitatea se distribuie diferentiat prin trei dimensiuni complexe: placere-neplacere, excitare-liniste, opresiune-relaxare.

Mare si multilateral erudit al vremii sale, Wundt a murit in 1920, dar opera sa a ramas de mare interes in sondarea activitatii sale.

Opere principale: Grundzuge der Physiologischen Psychologie (1873-1874)

Volkerpsychologie (10 vol., 1904-1920)

sursa:google-scrigroup.com/wikipedia.org

 

Anunțuri

Despre CRYSTAL

Lasă lumea să se desfășoare în fața ochilor tăi fără să încerci mereu să o înțelegi. Lasă relațiile să decurgă firesc, de vreme ce toate lucrurile se așază într-o ordine divină. Nu te strădui din răsputeri să înfăptuiești un lucru – pur și simplu lasă lucrurile să evolueze de la sine. Nu te obosi permanent să înțelegi oamenii. Când așteptările tale au fost înșelate, așa trebuia să se întâmple. Transformă-te într-un observator foarte fin, judecă mai puțin, ascultă mai mult. Acordă-ți timp pentru a-ți deschide mintea în fața fascinantului mister și a incertitudinii pe care cu toții o resimțim.
Acest articol a fost publicat în CURIOZITSTI, EDUCATIE, PSIHOLOGIE, Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s