UE. Vești proaste pentru Turcia

images-2 Liderii celor două principale grupuri politice din Parlamentul European (PE) au cerut marți suspendarea negocierilor privind aderarea Turciei la UE. Solicitarea vine după epurările desfășurate de președintele Recep Tayyip Erdogan după lovitura de stat eșuată din luna iulie.

 

‘Mesajul nostru către Turcia este foarte clar: negocierile de aderare trebuie înghețate imediat’, a declarat Manfred Weber, liderul grupului popular (Partidul Popular European—PPE).

Un mesaj similar a fost transmit și de Gianni Pitella, liderul grupului socialist (Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților Europeni — S&D). ‘Vrem să înghețăm negocierile de aderare’, a spus acesta.

După lovitura de stat eșuată din 15 iulie, peste 100.000 de persoane, printre care se numără mai ales militari, profesori, judecători, jurnaliști și lideri ai minorității kurde, au fost suspendate din funcțiile deținute, asupra lor planând suspiciunea unor legături cu rețeaua clericului musulman Fetullah Gulen, acuzat de președintele Erdogan că a orchestrat puciul. De atunci au fost operate și 36.000 de arestări, iar mai multe instituții media private au fost închise, scrie Agerpres.

‘Mesajul nostru politic către Turcia este că drepturile omului, drepturile civile și democrația sunt nenegociabile dacă vrea să facă parte din UE’, a mai spus marți Pitella în timpul dezbaterii din planul PE, care va da joi un vot consultativ privind posibila înghețare a negocierilor cu Turcia.

Oficialii europeni i-au mai transmis astfel de mesaje lui Erdogan, care însă nu și-a schimbat poziția. Mai mult decât atât, el a anunțat săptămâna trecută că intenționează să organizeze anul viitor un referendum pe tema continuării negocierilor de aderare la UE, negocieri care oricum au avansat foarte puțin după inițierea lor cu 11 ani în urmă.

De asemenea, Erdogan a avertizat că Turcia ar putea intra într-o alianță cu Rusia și China, în timp ce de la Ankara continuă să vină declarații despre posibila anulare a acordului încheiat de UE și Turcia pentru stăvilirea fluxului migrator.

sursa:dcnews.ro
Reclame

Despre CRYSTAL

Lasă lumea să se desfășoare în fața ochilor tăi fără să încerci mereu să o înțelegi. Lasă relațiile să decurgă firesc, de vreme ce toate lucrurile se așază într-o ordine divină. Nu te strădui din răsputeri să înfăptuiești un lucru – pur și simplu lasă lucrurile să evolueze de la sine. Nu te obosi permanent să înțelegi oamenii. Când așteptările tale au fost înșelate, așa trebuia să se întâmple. Transformă-te într-un observator foarte fin, judecă mai puțin, ascultă mai mult. Acordă-ți timp pentru a-ți deschide mintea în fața fascinantului mister și a incertitudinii pe care cu toții o resimțim.
Acest articol a fost publicat în EXTERNE, POLITICA, STIRI SI INFORMATII, Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s