Gara din Herculane – un loc plin de legende…

Considerată de mulți drept una dintre cele mai frumoase din țară, Gara Băile Herculane a fost construită în perioada 1878-1886 și reprezintă copia fidelă a unui castel de vânătoare de lângă Viena al împărătesei Maria Tereza.

 Image result for gara din herculane
Realizată în stil baroc, clădirea gării din stațiunea de pe Valea Cernei impune respect prin aspectul său aristocratic, dar și prin istoria înglobată de-a lungul secolelor! Două elemente atrag atenția: candelabrul din interiorul gării și ceasul aplicat pe peretele exterior și care este funcțional și astăzi!  Între personalitățile care au călcat pe peronul gării din Băile Herculane se află Împăratul Franz Joseph al Austro-Ungariei, regele Alexandru al Serbiei și regele Carol I al României, care s-au întâlnit pe Valea Cernei pentru a marca, în anul 1896, deschiderea canalului navigabil al Dunării la Orșova.
Turiștii care veneau înainte de 1990 în stațiune alegeau trenul, astfel că în gara stațiunii era o forfotă continuă atât ziua, cât și noaptea, numeroase trenuri staționând aici…  În ultimii ani însă, odată cu scăderea interesului călătorilor pentru transportul feroviar, numărul trenurilor a început să scadă și chiar și din cele care mai staționează astăzi în această gară, coboară foarte puțini călători! Patina timpului și-a lăsat amprenta și asupra clădirii gării din Băile Herculane, chiar dacă aceasta a fost renovată în urmă cu 15-20 de ani, Un aspect dezolant îl lasă peronul, unde dalele sunt în majoritate sparte sau dispărute, iar din bolta de iederă care acoperea peronul la ambele capete ale gării a rămas doar amintirea! Pentru că oamenii care traversează gara pot fi numărați pe degete, curățenia se păstrează în sălile de așteptare și în holul impresionant unde este și casa de bilete. Din păcate, tocmai lipsa călătorilor lasă impresia unei clădiri părăsite, chiar dacă, din când în când, trenul încă mai oprește la peronul Gării Băile Herculane!
Image result for gara din herculane  Image result for gara din herculane
Image result for gara din herculane  Related image
Localnicii nu mai folosesc trenul decât în situații excepționale, unii uitând când au pășit pentru ultima dată într-un vagon…  Dar gara o văd de fiecare dată când pleacă din oraș cu mașina, fie spre Turnu Severin, fie spre Caransebeș, pentru că – inevitabil! – toate drumurile din Herculane duc încă la gară!
„Nu îmi vine să cred cum arată gara! Suntem totuși stațiune internațională și vine atâta lume la noi și nu sunt în stare să o întrețină”!, ne mărturisea o localnică…
Opinie împărtășită de o altă concitadină: „Gara Băile Herculane, despre care se spune că este cea mai frumoasă din țară, lasă de dorit! Nimeni nu se ocupă de ea, pavelele din fața gării sunt căzute, sunt luate și dacă nu ai grijă te împiedici și cazi!”.…   Numai istoria Gării din Băile Herculane rămâne în picioare!
surse:google
Anunțuri

Despre CRYSTAL

Lasă lumea să se desfășoare în fața ochilor tăi fără să încerci mereu să o înțelegi. Lasă relațiile să decurgă firesc, de vreme ce toate lucrurile se așază într-o ordine divină. Nu te strădui din răsputeri să înfăptuiești un lucru – pur și simplu lasă lucrurile să evolueze de la sine. Nu te obosi permanent să înțelegi oamenii. Când așteptările tale au fost înșelate, așa trebuia să se întâmple. Transformă-te într-un observator foarte fin, judecă mai puțin, ascultă mai mult. Acordă-ți timp pentru a-ți deschide mintea în fața fascinantului mister și a incertitudinii pe care cu toții o resimțim.
Acest articol a fost publicat în STIRI SI INFORMATII, TOTUL DESPRE ROMANIA, Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s