Semnal important al chinezilor, după discuțiile Cioloș-Li Keqiang, de la Riga

O delegație din China a fost săptămâna trecută la București, câteva zile după întâlnirea premierului Cioloș cu premierul Li Keqiang, de la Riga. Potrivit unor surse din domeniul energiei, reprezentanții China Energy Company (CEFC) s-au întâlnit cu conducerea KazMunayGas, iar discuțiile au vizat parteneriatul între gigantul chinez și a doua firmă de pe piața petrolieră din România.

Informațiile primite de DCNews arată că negocierile pentru preluarea a 51% din acțiunile KMGI de către CEFC au avansat. Chiar dacă tranzacția este îngreunată de sechestrul din dosarul DIICOT, în cazul Patriciu-Rompetrol, finalizarea tranzacției va fi anunțată în curând. Parteneriatul KMGI-CEFC ar putea fi o parte a proiectului pe care premierul Cioloș l-a discutat cu premierul Chinei, Li Keqiang.

Târg al energiei China-Europa Centrală, la București

Cioloș a anunțat la Riga o primă acțiune importantă, pentru anul 2017: un târg al energiei, organizat la București și la care ar urma să participe țările Europei Centrale și de Est și China. Evenimentul va constitui o oportunitate de investiții, a precizat Cioloș în declarația sa de presă.

Tot în declarația de presă de la Riga, premierul a subliniat rolul pe care poate să-l joace Portul Constanța pe „noile drumuri ale mătăsii”. Cioloș a arătat că, prin portul Constanța se poate realiza conectarea între Europa Centrală și de Vest, prin intermediul Dunării, pe de o parte și Asia Centrală, până în China, de cealaltă. Cioloș a subliniat la întâlnirea cu primul ministru chinez importanța dezvoltării unei rute feribot între Batumi și Constanța.

Investiție chineză majoră în România

Vizita delegației CEFC la București ar putea fi un semnal că mesajul transmis de premierul Cioloș la Riga a fost bine primit de către partea chineză. Rafinăria de la Petromidia folosește petrol din Asia, consolidând securitatea energetică, prin alternativa la petrolul rusesc. Rutele de transport peste Marea Neagră ar putea fi dezvoltate, în cadrul proiectului discutat de Cioloș, iar investiția chineză în KMGI ar consolida relația cu China și piața energetică din România.

 

surse:google/dcnews.ro

Anunțuri

Despre CRYSTAL

Lasă lumea să se desfășoare în fața ochilor tăi fără să încerci mereu să o înțelegi. Lasă relațiile să decurgă firesc, de vreme ce toate lucrurile se așază într-o ordine divină. Nu te strădui din răsputeri să înfăptuiești un lucru – pur și simplu lasă lucrurile să evolueze de la sine. Nu te obosi permanent să înțelegi oamenii. Când așteptările tale au fost înșelate, așa trebuia să se întâmple. Transformă-te într-un observator foarte fin, judecă mai puțin, ascultă mai mult. Acordă-ți timp pentru a-ți deschide mintea în fața fascinantului mister și a incertitudinii pe care cu toții o resimțim.
Acest articol a fost publicat în STIRI SI INFORMATII, TOTUL DESPRE ROMANIA, Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s