Dosarul Black Cube: DIICOT sesizează CSM.

DIICOT va solicita Consiliului Superior al Magistraturii să analizeze dacă publicarea masivă a unor documente şi informaţii din dosarul Black Cube ar putea aduce atingere intereselor justiţiei.judecatori_94357700

„După reţinerea şi arestarea preventivă a inculpatului Dragomir Daniel, în conformitate cu dispoziţiile art. 94 alin. 2 C.pr.pen., apărătorii inculpatului au solicitat copii de pe dosarul de urmărire penală, drept care le-a fost respectat. În acest sens, la datele de 28.09.2016, respectiv 12.10.2016, apărătorii inculpatului au primit copii de pe toate cele 13 volume ale dosarului de urmărire penală, inclusiv de pe volumul conţinând răspunsul la comisia rogatorie emis de către autorităţile israeliene.

Trebuie precizat că apărătorii inculpatului sunt singurele persoane care au deţinut în mod legal copii de pe actele dosarului cauzei. Cea mai mare parte a actelor dosarului nu sunt documente destinate publicităţii, conform art. 285 C.pr.pen”, se arată într-un comunicat al DIICOT.

DIICOT subliniază că ‘supraîncărcarea’ media cu documente prezentate prematur şi disparat publicului nu poate duce la informarea corectă şi obiectivă.

Presiune pe procuror și judecător

„Considerăm că mijloacele de probă trebuie interpretate şi dosarele penale soluţionate în condiţii de anchetă, în interiorul biroului procurorului sau în pretoriul instanţei. Supraîncărcarea media cu documente prezentate prematur şi disparat publicului nu pot duce în nici un caz la informarea corectă şi obiectivă a acestuia. De asemenea, platforma oferită zilnic de mass-media pentru interpretarea unor probatorii într-o manieră care nu implică cunoaştere juridică depăşeşte curiozitatea normală a oricărui jurnalist şi încearcă să circumscrie probatoriile dintr-o cauză aflată în lucru la procuror denigrării unor persoane sau luptei dintre alte autorităţi ale statului.

Aceste lucruri sunt străine activităţii de urmărire penală şi sunt de natură să pună presiune pe procuror şi judecător, precum şi să altereze prezumţia de nevinovăţie de care se bucură oricare persoană cercetată. În consecinţă, DIICOT va solicita punct de vedere Consiliului Superior al Magistraturii pentru a analiza dacă publicarea masivă a unor documente şi informaţii care, potrivit legii, se află într-o fază nepublică, ar putea aduce atingere intereselor justiţiei”, susţine DIICOT.

DIICOT mai afirmă, că, la fel ca în toate dosarele aflate în lucru care au suscitat interesul opiniei publice, şi în cazul dosarului intitulat de presă ‘Black Cube’, instituţia a relaţionat cu mass-media în mod echitabil şi transparent, în limitele impuse de către Codul de Procedură Penală şi al Ghidului emis de către CSM în această materie, notează Agerpres.

sursa:dcnews.ro
Anunțuri

Despre CRYSTAL

Lasă lumea să se desfășoare în fața ochilor tăi fără să încerci mereu să o înțelegi. Lasă relațiile să decurgă firesc, de vreme ce toate lucrurile se așază într-o ordine divină. Nu te strădui din răsputeri să înfăptuiești un lucru – pur și simplu lasă lucrurile să evolueze de la sine. Nu te obosi permanent să înțelegi oamenii. Când așteptările tale au fost înșelate, așa trebuia să se întâmple. Transformă-te într-un observator foarte fin, judecă mai puțin, ascultă mai mult. Acordă-ți timp pentru a-ți deschide mintea în fața fascinantului mister și a incertitudinii pe care cu toții o resimțim.
Acest articol a fost publicat în JUSTITIE, STIRI SI INFORMATII, TOTUL DESPRE ROMANIA, Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s