Castelul Calendar, construcţia cu 365 de ferestre si 52 de camere (video)

„Castelul Calendar” sau castelul baronului Istvan Ugron se află în comuna Zau de Câmpie, din județul Mureș. Locul este plin de mister şi ascunde o frumoasă poveste de iubire, iar prin arhitectura sa unică putea atrage sute de mii de turişti, dacă ar fi promovat intens.

castel1_19342300-1

Castelul din Zau de Câmpie a fost construit în anul 1911, după principiile unui calendar. Are 365 de ferestre câte zile sunt într-un an, 4 turnuri la fel ca numărul de anotimpuri, 52 de camere câte sunt săptămânile, 7 terase – numărul zilelor dintr-o săptămână şi 12 holuri câte sunt lunile anului. Castelul stă sub sigiliului unei poveşti de dragoste neîmplinite între Istvan Ugron, pe atunci ambasadorul Austro-Ungariei în Rusia, şi o prinţesă rusă, dar baronul s-a dovedit prea sărac pentru dorinţele prinţesei.

Construcţia a început în anul 1911 şi timp de trei ani oamenii au fost obligați să muncească acolo, gratuit, cu uneltele și cu animalele lor. Pretenţiile prinţesei au fost însî prea mari, aceasta cerându-i baronului să paveze drumul către castel cu bani de aur, însă dorinţa nu i-a putut fi îndeplinită, căci baronul  a rămas fără bani. Câţiva ani mai târziu, în 1917, întreagaea familie a ţarului Nicolae al II-ea a fost ucisă, inclusiv prinţesa, iar baronul, sfâşiat de durere, nu s-a mai căsătorit vreodată.

În anul 1925, Ugron a cedat castelul lui István Bánffy, rezervând pentru sine numai câteva camere, iar ulterior, în anul 1948 baronul avea să moară la Cluj, într-un azil de bătrâni. După un an, în 1949, proprietatea a fost naţionalizată, iar piesele de mobilier au fost luate de oficiali. Până în 1954 în castel a funcţionat un centru de colectare de cereale, apoi între 1954–1959 şcoala locală cu clasele VI–VII., iar între 1959–1962 şcoală profesională agricolă. În 1963 castelul a fost transformat în centru de plasament pentru copii, administrat de Consiliul Judeţean Mureş. În iulie 2012 centrul a fost desfiinţat şi încă nu se ştie viitoarea funcţie a clădirii golite.

Starea castelului se agravează însă pe zi ce trece, deşi edificiul ar fi putut fi inclus în patrimoniul turistic al României, dacă autorităţile s-ar fi îngrijit de clădire şi ar fi întreţinut legenda.

***************************************************************

  • Castelul Anastasiei la Zau de Campie

Avem un castel vechi de 100 de ani în judeţul Mureş. E mare şi frumos, dar ca multe dintre monumentele ţării este condamnat la pieire. Ar fi nevoie de 5 milioane de euro, bani pe care sperăm să-i primim de la Uniunea Europeană. Însă ştiţi vorba. mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primeşte pomană. Dar castelul spune o poveste. Una demnă de un film de animaţie Disney cu prinţi şi prinţese.

surse:google/romaniatv.net/youtube
Anunțuri

Despre CRYSTAL

Lasă lumea să se desfășoare în fața ochilor tăi fără să încerci mereu să o înțelegi. Lasă relațiile să decurgă firesc, de vreme ce toate lucrurile se așază într-o ordine divină. Nu te strădui din răsputeri să înfăptuiești un lucru – pur și simplu lasă lucrurile să evolueze de la sine. Nu te obosi permanent să înțelegi oamenii. Când așteptările tale au fost înșelate, așa trebuia să se întâmple. Transformă-te într-un observator foarte fin, judecă mai puțin, ascultă mai mult. Acordă-ți timp pentru a-ți deschide mintea în fața fascinantului mister și a incertitudinii pe care cu toții o resimțim.
Acest articol a fost publicat în MISTERE, TOTUL DESPRE ROMANIA, Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s