Fosila care a uimit lumea ştiinţifică.

Cercetătorii spun că ar putea fi ”veriga lipsă”

O descoperire paleontologică extrem de preţioasă îi face pe oamenii de ştiinţă să exulte.

x23ews

Resturile fosilizate ale unei reptile care a trăit acum 250 de milioane de ani ar putea explica modul în care au apărut dinozaurii.

Craniul fosilizat al reptilei s-a păstrat în condiţii excelente după standardele paleontologilor.

Resturile descoperite recent în Brazilia ar putea oferi indicii extrem de preţioase despre modul în care a evoluat viaţa pe Pământ cu puţin timp înainte de apariţia dinozaurilor, potrivit BBC care citează Scientific Reports.

La vremea respectivă, flora şi fauna pe Terra îşi reveneau după o extincţie în masă ce a ras de pe suprafaţa Pământului aproape toate speciile.

Reptila botezată Teyujagua paradoxa, adică „şopârlă fioroasă” este o rudă apropiată a unui grup de fiinţe care a dat naştere dinozaurilor, crocodililor şi păsărilor.

Cercetătorii sunt încântaţi de această descoperire şi spun că ea umple practic un gol în procesul evoluţiei vieţii pe Terra.

De altfel, reptila descoperită în Brazilia este o creatură complet nouă pentru paleontologi. E vorba de un animal de dimensiuni reduse, care seamănă cu un crocodil şi care trăia probabil pe malul lacurilor, hrănindu-se cu peşte.

Cum spuneam, creatura a trăit pe Pământ la scurtă vreme, raportat la vârsta planetei, după o extincţie în masă, declanşată de erupţii vulcanice.

Aproape 90% dintre speciile de pe Terra au dispărut, creând o nişă pentru alte animale, precum reptila noastră descoperită în Brazilia, care a devenit apoi specia dominantă de pe planetă, dând naştere într-un final dinozaurilor.

Fosilele au fost găsite de o echipă de cercetători de la Universitatea din Birmingham şi trei universităţi braziliene. Oamenii de ştiinţă şi-au dat seama încă de la început că ţin în mână un craniu preţios ce ar putea descifra multe mistere legate de evoluţia vieţii pe Pământ.

Ulterior, în laborator, cercetătorii au descoperit că fosila prezenta unele trăsături nemaivăzute până atunci, confirmând astfel poziţia unică a reptilei în procesul evolutiv al speciilor de pe Terra.

Sursa: RFI
preluare-descopera.ro

 

Reclame

Despre CRYSTAL

Lasă lumea să se desfășoare în fața ochilor tăi fără să încerci mereu să o înțelegi. Lasă relațiile să decurgă firesc, de vreme ce toate lucrurile se așază într-o ordine divină. Nu te strădui din răsputeri să înfăptuiești un lucru – pur și simplu lasă lucrurile să evolueze de la sine. Nu te obosi permanent să înțelegi oamenii. Când așteptările tale au fost înșelate, așa trebuia să se întâmple. Transformă-te într-un observator foarte fin, judecă mai puțin, ascultă mai mult. Acordă-ți timp pentru a-ți deschide mintea în fața fascinantului mister și a incertitudinii pe care cu toții o resimțim.
Acest articol a fost publicat în ARHEOLOGIE, Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s