O lume dispărută. Insula Sark, ultimul ținut feudal din Europa (video)

Insula Sark este situată în Marea Mânecii, la circa 30 de km de Normandia, Franța. Zona este un loc înghețat în timp, unde nu există electricitate, autoturisme sau industrie, iar locuitorii nu au voie să divorțeze.

Timp de peste 400 de ani, până în 2008,insula Sark a fost condusă de o familie de nobili, în subordonarea căreia se aflau 40 de feude. Seniorul insulei Sark era şeful guvernului feudal. Puterea care o avea pe insulă îi conferea acestuia privilegiul de a fi singurul crescător de porumbei și cățele necastrate. De asemenea, acesta era proprietarul tuturor resturilor pe care valurile le aducea la țărm.

insula2insula3insula5

Insula Sark are aproximativ 5 km lungime și 2 km lățime, iar populația numără 600 de suflete și o istorie extrem de veche. Încă din secolul al XVI-lea, primii coloniști se stabilesc pe insulă, principala lor misiune fiind cea de a stopa activitățile pe care le desfășurau pirații în zonă. Cele 40 de familii insulare sunt împărțite în cele 40 de feude pe care trebuiau să le apere cu prețul vieții împotriva ocupației clandestine. O parte din legislația insulei a rămas neschimbată încă din anul 1565, din vremea reginei Elisabeta I-a a Angliei, odată cu sosirea primilor familii.

Totuși, din 2008, o serie de reforme constituționale au schimbat fața insulei. Astfel, de 8 ani de zile există un parlament al acesteia, format din 40 de persoane și 12 deputați aleși printr-un scrutin transparent la fiecare 3 ani. Masinile sunt ilegale pe Sark. Singurele vehicule permise sunt căruțele trase de cai, bicicletele, tractoarele și cărucioare alimentate cu baterii sau biciclete motorizate pentru persoanele în vârstă sau cu dizabilități. Chiar și ambulanța sau vehiculul de pompieri folosesc tracțiune animală.

insula4insula7insula6

insula8

Cum nu există nicio sursă de zgomot sau vreun fel de noxe emise în atmosferă, viața pe Sark a devenit extrem de tentantă pentru europeni – anual, mii de persoane aleg să își petreacă concediul aici, departe de agitația marilor metropole. Insula are doua biserici, două pub-uri, o casă a culturii, o școală, un polițist voluntar care are în subordine și o închisoare formată din două celule și un medic rezident. Pentru turiști există câteva hoteluri și pensiuni unde își pot petrece în deplină armonie cu natura zilele de vacanță.

sursa: independent.co.uk
sursa: amusingplanet.com
traducere și adaptare: Radu Ungureanu
preluare-cunoastelumea.ro

Va invit sa urmariti un scurt material video

sursa:youtube
Reclame

Despre CRYSTAL

Lasă lumea să se desfășoare în fața ochilor tăi fără să încerci mereu să o înțelegi. Lasă relațiile să decurgă firesc, de vreme ce toate lucrurile se așază într-o ordine divină. Nu te strădui din răsputeri să înfăptuiești un lucru – pur și simplu lasă lucrurile să evolueze de la sine. Nu te obosi permanent să înțelegi oamenii. Când așteptările tale au fost înșelate, așa trebuia să se întâmple. Transformă-te într-un observator foarte fin, judecă mai puțin, ascultă mai mult. Acordă-ți timp pentru a-ți deschide mintea în fața fascinantului mister și a incertitudinii pe care cu toții o resimțim.
Acest articol a fost publicat în STIRI SI INFORMATII, Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s