Timişoara, flacăra Revoluţiei din 15 decembrie 1989. Cum a început totul (video)

Începutul Revoluţiei

52ae5d0595f9cf2760000000

 

Totul a început ca o încercare de împiedicare a evacuării pastorului Laszlo Tökes din parohia Bisericii Reformate şi a culminat cu declararea Timişoarei ca primul oraş liber de comunism. Preţul plătit de timişoreni a fost însă dureros: zeci de morţi şi sute de răniţi.

Pe 15 decembrie 1989, la Timişoara, mai mulţi enoriaşi au venit în faţa clădirii din Piaţa Maria în care se afla sediul Bisericii Reformate de unde Laszlo Tökes urma să fie evacuat. „Rămăsese fără lemne de foc, fără mâncare, complet izolat. Şi atunci, enoriaşii au început să îi aducă de mâncare şi lemne”, îşi aminteşte Zoltan Balaton, apropiat al pastorului.

Laszlo Tökes făcuse la televiziunea maghiară comentarii critice la adresa lui Nicolae Ceauşescu, iar autorităţile comuniste au considerat că incita la vrajbă etnică. Drept urmare, au decis să îl evacueze. Reacţia lui a fost de sfidare la adresa autorităţilor, spune Zoltan Balaton: „A zis: cine vrea să vadă cum va fi evacuat un preot cu familie, cu soţia gravidă, nu are decât să vină să vadă.

De-a lungul zilei de 15 decembrie, în jur de 1000 de enoriaşi s-au adunat în jurul casei ca să împiedice evacuarea. La un moment dat, pastorul a apărut la fereastră şi le-a spus oamenilor că totul este în ordine şi le-a cerut să plece, să nu îşi pună viaţa în pericol pentru el. Oamenii au refuzat să plece şi au strigat în cor „Noi nu plecăm!Libertate!”. Spre seară însă, enoriaşii au început să se întoarcă spre case, alungaţi de agenţii securităţii.

În 15, când s-a adunat lumea, cei care erau aici de pază i-am întâlnit spre pod, mergeau, se retrăgeau, le era şi lor frică. Şi când opinia publică a început să scandeze: Jos Ceauşescu, atunci ştiam deja că va veni ceva mai uşor”, spune şi timişoreanul Iosif Kabai.

A doua zi, mişcarea pro Tokes a trecut în plan secund şi s-a transformat într-un protest faţă de regimul comunist.

La 24 de ani de la Revoluţie, acum europarlamentarul Laszlo Tökes a revenit la Biserica Reformată de unde a pornit totul şi a făcut un rezumat, trist, al anilor ce au trecut: „Am sentimente ambigue, mă simt de multe ori amărât. Libertatea dobândită, în termeni generali, este foarte relativă şi şubredă”, crede el.

Mulţi dintre cei care au participat la Revoluţia din 1989 nu au mai apucat însă să simtă gustul libertăţii. Ei au fost cei care s-au sacrificat.

colaj-revolutie-timisoara (1)

 

 

Reclame

Despre CRYSTAL

Lasă lumea să se desfășoare în fața ochilor tăi fără să încerci mereu să o înțelegi. Lasă relațiile să decurgă firesc, de vreme ce toate lucrurile se așază într-o ordine divină. Nu te strădui din răsputeri să înfăptuiești un lucru – pur și simplu lasă lucrurile să evolueze de la sine. Nu te obosi permanent să înțelegi oamenii. Când așteptările tale au fost înșelate, așa trebuia să se întâmple. Transformă-te într-un observator foarte fin, judecă mai puțin, ascultă mai mult. Acordă-ți timp pentru a-ți deschide mintea în fața fascinantului mister și a incertitudinii pe care cu toții o resimțim.
Acest articol a fost publicat în ISTORIE, Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s