Calitatea aerului din casa ta poate fi îmbunătăţită

Calitatea aerului din interior poate fi crescută foarte uşor prin cultivarea unui număr cât mai mare de plante. Unele dintre ele se pricep chiar foarte bine să îndeplinească această misiune importantă. Care să fie oare aceste plante atât de preţioase?

1. Dracaena
Printre cele mai eficiente soiuri de Dracaena care pot îmbunătăţi calitatea aerului se numără: „Janet Craig”, „Marginata”, „Massangeana”, „Warneckei” sau „Sanderiana” (Dracaena de Camerun). Dracaena este o plantă care se încadrează perfect într-un spaţiu mai restrâns.

2. Voalul miresei
Chlorophytum comosum este o plantă foarte uşor de îngrijit. Preferă lumina puternică pentru a-şi colora frunzele într-un verde intens, însă expunerea îndelungată la soare direct o poate arde.

calitatea-aerului-pothos

3. Planta telegraf
Există mai multe specii de Pothos, toate fiind căţărătoare sau curgătoare şi foarte eficiente în a creşte calitatea aerului. Una dintre cele mai frumoase este Pothos aureus, cu frunze verzi în formă de inimă şi pete de un galben strălucitor.

4. Camedorea
Chamaedorea seifritzii sau palmierul-bambus, numit aşa datorită frunzelor sale lungi, arcuite, asemănătoare celor de palmier, este o plantă originară din Mexic, care ajunge în mod natural până la maxim doi metri înălţime.

5. Limba soacrei
Sansevieria este o plantă de apartament viguroasă, nepretenţioasă şi longevivă. Frunzele sale alungite, de un verde intens, au dungi orizontale argintii, formând un model asemănător pielii de şarpe, motiv pentru care planta a căpătat porecla de pielea-şarpelui.

6. Gerbera
Nu este vorba de gerberele cu cozi lungi, folosite în buchete şi aranjamente florale, ci de unele soiuri pitice, care pot fi ţinute în ghiveci în apartament. Ca şi rudele sale mai dezvoltate, acestea înfloresc într-o mulţime de culori, de la purpuriu, la galben şi alb şi sunt foarte bune pentru filtrarea toxinelor din atmosferă, fiind perfecte pentru îmbunătăţirea calităţii aerului din interior.

7. Ficusul plângător
În general, ficuşii sunt plante foarte rezistente şi pot trăi mulţi ani dacă sunt bine îngrijite. Spre deosebire de ficusul clasic, Ficus benjamina sau ficusul-plângător este mai ramificat, iar frunzele sale sunt mult mai mici (5-10 cm).

8. Filodendronul
Philodendron este o plantă tropicală care cuprinde mai mult de 1000 de specii, cele mai multe dintre ele putând fi crescute ca plante decorative de apartament. Deşi majoritatea sunt specii căţărătoare sau curgătoare, Philodendron bipennifolium formează un trunchi robust, iar frunzele sale sunt de tip palmat, putând ajunge până la 90 cm lungime.

Text: Patricia Uşurelu
Foto: Thinkstock/Gulliver
Articol publicat în revista Casa şi grădina

Anunțuri

Despre CRYSTAL

Lasă lumea să se desfășoare în fața ochilor tăi fără să încerci mereu să o înțelegi. Lasă relațiile să decurgă firesc, de vreme ce toate lucrurile se așază într-o ordine divină. Nu te strădui din răsputeri să înfăptuiești un lucru – pur și simplu lasă lucrurile să evolueze de la sine. Nu te obosi permanent să înțelegi oamenii. Când așteptările tale au fost înșelate, așa trebuia să se întâmple. Transformă-te într-un observator foarte fin, judecă mai puțin, ascultă mai mult. Acordă-ți timp pentru a-ți deschide mintea în fața fascinantului mister și a incertitudinii pe care cu toții o resimțim.
Acest articol a fost publicat în DIVERSE. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s