ISTORIA ROMÂNIEI – 4 septembrie

1471: Are loc un mare cutremur consemnat de Grigore Ureche.

1541: Instaurarea suzeranității Porții otomane asupra Transilvaniei, sultanul Soliman Magnificul acordându-i lui Ioan II Sigismund sangeacul Transilvaniei.

1700: Atanasie Anghel convoacă la Alba Iulia un nou Sinod, la care participă 54 de protopopi, 1.563 de preoți și câte trei deputați mireni din fiecare sat. Sinodul a acceptat unirea Bisericii Ortodoxe cu cea Romano-Catolică. Se naște astfel Biserica Greco-Catolică (Biserica Unită). La 6 ianuarie 1701 a fost numit primul episcop al Bisericii Unite, Atanasie Anghel.

1870: S-a hotărât, în cadrul Societăţii Academice Române, traducerea şi tipărirea în limba română a lucrării lui Dimitrie Cantemir „Descriptio Moldaviae”.

1886: Atentat la viața lui I.C. Brătianu, pe care liberalii l-au pus pe seama violențelor de limbaj ale ziarelor de opoziție.

1895: Vasul „Medeea” deschide linia comercială pe ruta maritimă Constanța-Bosfor.

1912: S-a născut Raoul Şorban, critic de artă şi scriitor, declarat „Cetăţean de onoare al statului Israel” şi „Drept între popoare”, înalt titlu acordat de Israel celor care, în timpul celui de-al doilea război mondial, au salvat de la moarte evrei („Invazie de stafii”) (d.19.07.2006).

1919: Înfiinţarea, la Bucureşti, a Societăţii Opera – artiştii asociaţi; la 22 septembrie acelaşi an va lua numele de Societatea lirică română Opera și va constitui nucleul Operei Române de mai târziu (din decembrie 1921); primul director: Scarlat Cocărăscu. Debutul are loc la 17 martie 1920, în localul Teatrului Național, cu spectacolul „Aida”.

1928: România a aderat la Pactul privind interzicerea războiului ca instrument de politică naţională – Pactul Briand-Kellogg, semnat, la Paris, în 27 august 1928, de reprezentanţii a 15 state.

1940: În urma marilor manifestații de protest la Dictatul de la Viena, declanșate de Mișcarea Legionară în întreaga țară, guvernul interzice orice fel de întruniri publice.

1940: Mareşalul Ion Antonescu a fost ales în funcţia de prim-ministru al României.

1944: Au avut loc crimele horthyștilor de la Aita Seacă, fostul județ Trei Scaune, astăzi Covasna. (foto)

1945: O delegație guvernamentală română condusă de dr. Petru Groza face o vizită la Moscova pentru a discuta politica de colaborare între Romania și URSS, aplicarea convențiilor economice între părți, repatrierea prizonierilor de război români; neoficial, s-au dat instrucțiuni părții române pentru depășirea „crizei interne” (greva regală).

1958: S-a desfăşurat, la Bucureşti, prima ediţie a Festivalului internaţional George Enescu (4-22.09.1958).

1959: A murit Iuliu Haţieganu, medic, fondatorul şcolii româneşti de medicină din Cluj; membru al Academiei Române (n. 14.04.1885).

1968: A murit Victor Iliu, regizor, artist emerit, unul dintre maeștrii cinematografiei românești. Printre filmele pe care le-a realizat se numără: „O scrisoare pierdută”, „La Moara cu noroc”, „Comoara de la Vadul Vechi” (n. 24.11.1912).

1968: Se adoptă Decretul privind înființarea gărzilor patriotice, formațiuni militare care aveau menirea ca, în colaborare cu armata, să contribuie la apărarea localităților și obiectivelor civile în cazul unei intervenții străine pe teritoriul țării.

1974: S-a desfăşurat la Bucureşti al III-lea Congres Internaţional de Studii Sud-Est Europene.

1978: A murit Ştefan Odobleja, medic, unul dintre fondatorii ciberneticii şi creator al unei ramuri a acestei ştiinţe, psihocibernetica (n.14.10.1902)

1992: A murit Dan Deşliu, poet român (n. 31.08.1927).

1997: Echipa feminină de gimnastică a României cucereşte medalia de aur la Campionatele Mondiale, desfăşurate la Lausanne (Elveţia).

1997: A avut loc prima ediţie a Festivalului Internaţional de canto „Haricleea Darclée” (Brăila, 4-14.09.97).

2002: A murit Cornel Vulpe, actor român (n. 19.05.1930, născut în Basarabia).

2003: A murit Lola Bobescu, violonistă şi profesoară română, stabilită în Belgia (n. 09.08.1920).

sursa:worldwideromania.com

Anunțuri

Despre CRYSTAL

Lasă lumea să se desfășoare în fața ochilor tăi fără să încerci mereu să o înțelegi. Lasă relațiile să decurgă firesc, de vreme ce toate lucrurile se așază într-o ordine divină. Nu te strădui din răsputeri să înfăptuiești un lucru – pur și simplu lasă lucrurile să evolueze de la sine. Nu te obosi permanent să înțelegi oamenii. Când așteptările tale au fost înșelate, așa trebuia să se întâmple. Transformă-te într-un observator foarte fin, judecă mai puțin, ascultă mai mult. Acordă-ți timp pentru a-ți deschide mintea în fața fascinantului mister și a incertitudinii pe care cu toții o resimțim.
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s