322 de ani de când a fost inventată şampania, băutura cu bule preferată de toată lumea!

Potrivit legendei, gustul dulce şi efervescent al acestei băuturi fine a fost inventat în anul 1693, însă cea mai veche sticlă de şampanie datează încă din anul 1531. În România, şampania a ajuns să fie gustată abia în anul 1710, fiind introdusă în ţară pe filiera rusă.Image result for sampanie
Tendinţa vinului liniştit din regiunea Champagne de a face spumă a fost observată încă din Evul Mediu, dar a fost considerată un defect al vinului şi a fost respinsă. Se spune că Dom Perignon a inventat şampania, însă, mai exact, el a fost cel care a ajuns până la urmă să aprecieze perlajul vinului spumant şi a contribuit la perfecţionarea tehnicii realizării acestei băuturi în cramele mânăstirii, iar, mai târziu, Claude Moet a transformat mânăstirea într-o vinărie de mare renume.

Circumstanţele misterioase ce înconjurau procesul de fermentare şi dioxidul de carbon i-au determinat pe unii critici să denumească vinul spumant „Vinul Diavolului”. În secolul 19 şampania fost notabil de dulce faţă de gustul pe care îl simt azi papilele noastre gustative.Dulceaţa vinului spumant poate varia de la extra-sec „brut” până la dulce „doux”. Tendinţa spre şampania mai seacă a început atunci când Perrier Jouet a decis în anul 1846 să nu îşi îndulcească producţia sa de vin de epocă înainte de a fi exportat la Londra.
Ştiaţi că ….
Într-o sticlă de 750 ml de şampanie există aproximativ 49 de milioane de bule şi că presiunea dintr-o sticlă de şampanie este de trei ori mare decât cea din anvelopa unui automobil? Cea mai mare sticlă de şampanie din lume avea aproape 2,1 metri înălţime, fiind echivalentul a 22 de sticle normale? Despre celebrul spion, James Bond, se spune că este un băutor frecvent de şampanie. Pe parcursul filmelor din seria Bond, acesta bea de 35 de ori şampanie. Ştiaţi că Marilyn Monroe a făcut baie într-o cadă plină cu şampanie? Au fost nevoie de 350 de stile de sticle pentru a umple cada. Cel mai lung zbor al unui dop de şampanie a atins recordul de 53 metri şi 22 centimetri în anul 1988.

Vreţi să doborâţi si voi acest record?

Reclame

Despre CRYSTAL

Lasă lumea să se desfășoare în fața ochilor tăi fără să încerci mereu să o înțelegi. Lasă relațiile să decurgă firesc, de vreme ce toate lucrurile se așază într-o ordine divină. Nu te strădui din răsputeri să înfăptuiești un lucru – pur și simplu lasă lucrurile să evolueze de la sine. Nu te obosi permanent să înțelegi oamenii. Când așteptările tale au fost înșelate, așa trebuia să se întâmple. Transformă-te într-un observator foarte fin, judecă mai puțin, ascultă mai mult. Acordă-ți timp pentru a-ți deschide mintea în fața fascinantului mister și a incertitudinii pe care cu toții o resimțim.
Acest articol a fost publicat în CURIOZITATI, DIVERSE, Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s